Ismét PCR-tesztet kell végeztetniük a külföldről Angliába utazóknak

Forrás: MTI

 2021. november 27. 20:27

Ismét PCR-típusú laboratóriumi koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.

Boris Johnson brit miniszterelnök szombaton a Downing Streeten tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a brit kormány a koronavírus újonnan azonosított, egyelőre vizsgálat alatt álló omikron változatának megjelenése miatt hozta meg ezt az elővigyázatossági döntést, amelyet három hét múlva felülvizsgálnak.

A brit miniszterelnök nyomatékkal hangsúlyozta, hogy a kormány nem fogja ismét leállítani a külföldi utazásokat, az intézkedés csak a külföldről érkezők tesztelési kötelezettségeit érinti.

A PCR-tesztet az angliai érkezés utáni második nap végéig kell elvégezniük a beutazóknak.

Johnson közölte: a kormány kéri, hogy azok is vonuljanak elkülönítésbe, akiknek közvetlen környezetében valakinél az omikron vírusváltozat jelenlétét mutatják ki.

Sajid Javid brit egészségügyi miniszter szombat délután bejelentette: az egészségügyi biztonsági hivatal péntek este értesítette őt arról, hogy két nagy-britanniai páciens szűrővizsgálatának leletében azonosították a koronavírus új, omikron nevű variánsának jelenlétét.

Az egyik érintett páciens a kelet-angliai Chelmsfordban, a másik a közép-angliai Nottingham városában él. Mindketten elkülönítésbe vonultak a velük egy háztartásban élőkkel együtt.

Sajid Javid elmondta, hogy a két eset összefügg egymással, de nem részletezte, hogy miként. Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány elővigyázatossági intézkedésként négy újabb afrikai országot vesz fel vasárnaptól a járványügyi szempontból legkockázatosabbnak tekintett országok vörös listájára.

Javid már csütörtökön bejelentette, hogy Dél-Afrikát, Namíbiát, Lesothót, Botswanát, Eswatinit és Zimbabwét a brit kormány vasárnaptól a vörös utazási listára helyezi. Az egészségügyi miniszter szombati tájékoztatása szerint vasárnaptól Angolát, Mozambikot, Malawit és Zambiát is felveszik a listára.

Ez azt jelenti, hogy azoknak, akik e tíz országból érkeznek, illetve az angliai érkezésük előtti tíz napban jártak ezekben az országokban, angliai beutazásuk után tizenegy éjszakát kijelölt, őrzött karanténszállodákban kell tölteniük.

A vörös kategóriás országokból csak a brit és az ír állampolgárok, illetve az Egyesült Királyságban letelepedési engedéllyel élő külföldiek utazhatnak be Angliába. A kötelező szállodai karantén fejenkénti költsége felnőttek esetében 2285 font (csaknem egymillió forint), és ezt az utasoknak kell fizetniük.

A PCR-tesztet az érkezés utáni második nap végéig kell elvégeztetni

Fotó: 123rf.com

A brit egészségügyi miniszter szombaton elmondta, hogy az omikron vírusvariáns két angliai izolálási térségének tágabb körzetében célzott tömeges szűrés kezdődött az esetleges további esetek felderítésére.

Brit járványügyi szakértők ugyanakkor egybehangzó nyilatkozatokban hangsúlyozták, hogy az új koronavírus-változat felbukkanása után sem kell súlyos következményektől – legkevésbé a koronavírus elleni oltásokkal megszerzett immunitás eltűnésétől – tartani.

Calum Semple, a Liverpooli Egyetem világszerte kiemelkedő szaktekintélyként számon tartott klinikai mikrobiológus professzora a BBC közszolgálati televízió szombati hírműsorában kijelentette: az omikron variáns megjelenése nem katasztrófa, és az egyes kollégáinak nyilatkozatai alapján megjelent, az új variánst "borzalmasnak" minősítő szalagcímek "hatalmas mértékben eltúlozzák a helyzetet".

Semple professzor – aki a brit kormány készenléti helyzetekben összehívott tudományos tanácsadó testületének (SAGE) is tagja – elmondta: a koronavírus elleni jelenlegi vakcinák minden bizonnyal továbbra is védelmet nyújtanak a koronavírus-fertőzésből eredő súlyos megbetegedések kialakulása ellen.

"Előfordulhat, hogy (a beoltottak fertőződés esetén) egyszer csak náthás orrhangon kezdenek beszélni, fejfájásuk vagy akár ronda náthájuk támad", de a koronavírus elleni vakcinák változatlanul nagymértékben csökkentik a kórházi, intenzív kezelést igénylő súlyos megbetegedés, valamint a halálozás kockázatát, és ez a jövőben is így lesz.

Előzőleg James Naismith, az Oxfordi Egyetem ugyancsak világszerte elismert kutató biológiaprofesszora a BBC rádiónak nyilatkozva szintén azt mondta, hogy az új vírusvariáns felbukkanása "nem ok a kétségbeesésre", mindenekelőtt azért nem, mert a jelenlegi vakcinák továbbra is hatékonyak.
Hozzátette: folyamatosan jelennek meg új gyógyszerek is, és ezek hatékonyságát az új koronavírus-változat szinte bizonyosan nem befolyásolja.

Naismith professzor szerint a járvány eddigi szakaszában sokkal hatékonyabbá vált a betegség ellenőrzés alatt tartását célzó megelőző tevékenység is. Úgy fogalmazott, hogy az új variáns megjelentése "rossz hír, de korántsem jelenti azt, hogy itt a végítélet napja".