Ismét retró hangulat költözött Opatija utcáira

Szerző: Révész Róbert

Forrás: turizmus.com

 2022. július 15. 13:12

Mindössze öt óra autóval a monarchikus építészetéről híres történelmi fürdőváros, Opatija (Abbázia), ahol idén újra megrendezték a retrOpatija fesztivált. A Horvát Idegenforgalmi Hivatal meghívására, a PR in Hungary Kft. koordinálásával, magyar influenszereket is vendégül láttak az eseményen.

Opatijában és környékén 2014-ben öltöztek be először a helyiek és az ide látogató vendégek a 60-as, 70-es és 80-as évek ruháiba és idézték fel a retró életérzést. A város és annak turisztikai szervezete által koordinált esemény 2019-ben már egy hétig vette át az irányítást Opatija történelmi helyszínein és közel 100 ezer látogatót vonzott - tudtuk meg a VisitOpatija marketing menedzserétől, Gracia Krainertől.A pandémia után először, idén június 23-25. között rendezték meg újra a retrOpatija fesztivált 40 ezer ember részvételével, és az eredetileg meghatározott korszakot egészen az 1920-as évekig nyújtották ki, még több izgalmas jelmezzel színesítve a forgatagot.Az esemény napjain már délután háromtól lezárták a város központjának főutcáját, az Ulica marsala Titát az autós forgalom elől.

 

A legnagyobb szabadtéri buli a városban

A legnagyobb „buli” szombat este volt, de minden nap már három órától, a délutáni utcazárástól kezdve gyülekeztek a látogatók.

retropatija

A különböző boltok, utcafronti irodák, szállodák és éttermek pop up étel- és italkínálata is színesítette a kínálatot

Fotó: turizmus.com/Révész Róbert

Míg világosban elsősorban a gyerekesek álltak a középpontban, addig este 6-tól már a szórakozásé lett a főszerep: a rendezvény három fő színpadán koncertek, a főutca környékén pedig nyitott bárok és különböző szabadtéri programok vártak mindenkit.

A zenei programok mellett az esemény lelkét a beöltözött résztvevők és a különböző utcai események, táncoktatás, vonuló rézfúvósok, retró hajfonás, retró ruhaárusok (Made in Yugoslavia) adták.

retropatija

Voltak boltok, melyek DJ pulttal és saját mini koncertekkel várták a látogatókat

Fotó: turizmus.com/Révész Róbert

A különböző boltok, utcafronti irodák, szállodák és éttermek pop up étel- és italkínálata, vagy adott esetben DJ pultja, saját mini koncertjei és attrakciói is színesítették a programokat. Az egyik legnépszerűbb fotóhelyszín a Liburnia Hotel szállodalánchoz tartozó, 1885-ben épült Hotel Imperial előtt parkoló gyönyörű piros Buick Super Convertible volt.

retropatija

Az egyik legnépszerűbb fotóhelyszín a Hotel Imperial előtt parkoló Buick Super Convertible volt

Fotó: turizmus.com/Révész Róbert

Emellett a rijekai OldTimer Klubnak és a Novi Vinodolski Vespa Klubnak köszönhetően gyönyörködhettünk veterán autó- és motorkiállításban is, de a Fiat 500 evolúcióját is végigkövethettük az 1960-as évektől kezdődően egészen napjainkig.

retropatija

Veterán autó- és motorkiállításban is gyönyörködhettek a látogatók

Fotó: turizmus.com/Révész Róbert

Összesen 40 helyszínen zajlottak a fesztivál ingyenes eseményei a város határain belül, de ha valaki a tengerparton, vagy akár a tengeren is érezni szerette volna a retró életérzést, akkor befizethetett egy Dirty Dancing-túrára, amelyen Cres szigetére hajózhatott, útközben pedig élvezhette a 80-as évek zenéjét és az éjszakai fürdőzés élményét. Az opatijai kikötőből induló Contessa retró hajót is kipróbálhatták az érdeklődők, sőt retró halásztúrát is választhattak.

A rendkívül színes forgatag és a rengeteg program hatalmas fesztiválhangulattal töltötte meg a történelmi fürdőváros utcáit, ahol éjszakába nyúlóan szóltak a retró slágerek. A szervezők profizmusát dicséri, hogy reggelre nyoma sem volt az előző éjszaka partijának, a monarchia híres fürdővárosa újra tisztán és frissen várta a fürdőzni vágyókat.

Opatija egyéb programjairól és látnivalóiról a Visit Opatija honlap nyújt részletes tájékoztatást.