Erotikus mitológiai ábrázolásokból nyílik kiállítás a Szépművészetiben

Forrás: turizmus.com

 2022. február 17. 13:00

Isteni csábítás – Erotika és szenvedély öt évszázad mitológiai ábrázolásain címmel nyílik kiállítás pénteken a Szépművészeti Múzeumban.

Az európai művészeket és közönségüket évszázadokon át élénken foglalkoztatták a görög-római mitológia isteneinek, félisteneinek és halandó szereplőinek szerelmi kalandjai. A mitológiai történetek feldolgozásai széles skálán mozogtak a finoman erotikus hangvételű alkotásoktól a szexuális együttlét kendőzetlen ábrázolásáig, ezért a tárlat megtekintését a múzeum csak szülői felügyelettel ajánlja a 16 éven aluli látogatóknak – közölte a kiállítás csütörtöki sajtóbemutatóján Tátrai Júlia kurátor, a Szépművészeti Múzeum Régi képtárának vezetője.

Az intézmény saját gyűjteményéből kiválasztott harminckét mű különböző korok alkotása, amelyek Európa eltérő területein születtek az 1500-as évektől a 20. század közepéig, számos műfajban: van köztük olajfestmény, szobor, rajz, rézmetszet, rézkarc, litográfia, plakett és érem is.

Erotika és szenvedély öt évszázad mitológiai ábrázolásain című kamaratárlat a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A látogatók találkozhatnak Michelangelo homoerotikus rajza után készült rézmetszettel éppúgy, mint Honoré Daumier és Paul Gauguin grafikai lapjaival, Ferenczy Béni és Aristide Maillol szobraival, valamint Benczúr Gyula és Székely Bertalan festményeivel.

A legkedveltebb mitológiai történeteket művészek sokasága dolgozta fel saját megközelítésben: Bartolomeo Bellano szobrán például Europé hevesen küzd az őt bika képében elrabló Zeusszal, Valentin Lefebre rajzán a hercegnő már büszkén trónol az állat hátán, Giulio Bonasone rézmetszete és Robert Franges-Mihanovic plakettje pedig még a történet kezdeti mozzanatait ábrázolják.

Számos műalkotás hősnője volt Léda, Danaé és Antiopé, de Diana és Endymion vagy Callisto története is több, a kiállításon látható művet ihletett.

Az Isteni csábítás című kamaratárlat április 17-ig látható a Szépművészeti Múzeum Michelangelo-termében.