Itt a hordozható gyógyvíz, zsebben is elfér a magyar innováció

Forrás: turizmus.com

 2023. május 07. 10:49

A magyarországi gyógyvízkincset a jelenleginél is szélesebb körben alkalmazhatóvá, gyakorlatilag hordozhatóvá tenné egy hazai innováció, amely egyben új lehetőséget nyitna az itthoni gyógyfürdők népszerűsítése előtt is.

Egy magyar innovációnak köszönhetően olyan esszenciát lehet készíteni gyógyvízből, amely otthon, a fürdőkád 35-38 Celsius-fokos vizében feloldva az eredetit idéző élményt ad – szín, illat és élettani hatás tekintetében.

A találmány – amely Varga Csaba balneológus professzor kutatásaihoz köthető – képes arra, hogy háromezerszeres sűrűségű esszenciát állítson elő, amelyet ha egy átlagos, 150 literes, meleg vízzel teli fürdőkádba öntünk, akkor gyakorlatilag gyógyvízben fürdőzhetünk.

A szabadalomnak köszönhetően "hazavihetjük" a gyógyvizet

Fotó: 123rf.com

Eddig négy – ízületi bántalmakra, mozgásszervi panaszokra kiváló – kút vízéből állítottak elő esszenciát: Debrecen, Hajdúszoboszló, Szigetvár és – a Hódmezővásárhelyhez tartozó – Kakasszék. A szabadalom lényege, hogy a magas szervesanyag-tartalmú vizekből – mint például még a büki, a sárvári vagy a gyulai – vonja ki a gyógyhatású összetevőket – olvasható a Vg.hu cikkében.

Azt, hogy az esszencia valóban „hozza” a jótékony hatást, több hónapig, kórházi körülmények között zajló, úgynevezett kettős orvosi vakpróbával igazolták. Az eredmény alapján az esszenciából visszaoldott és az eredeti gyógyvízzel kezelt betegcsoport gyakorlatilag azonos fájdalomcsökkenésről, állapotjavulásról számolt be.

Eddig négy – ízületi bántalmakra, mozgásszervi panaszokra kiváló – kút vízéből állítottak elő esszenciát

Fotó: Grósz Balázs

Kovács András vegyipari gépész nevéhez köthető a másik szabadalom, amely az eredeti felfedezés ipari léptékű hasznosításáról szól, abszolút zöld technológiával.

„Feljön a 60-90 Celsius-fokos gyógyvíz, szobahőmérsékletűre hűtik, majd átfolyatják a berendezésen, amelynek során semmilyen kémiai reakciónak nincs kitéve. A szervesanyag-tartalom marad, a gyengített hatású, tiszta gyógyvíz pedig kifolyik a gépből – ezzel akár a fürdők hűthetik, hígíthatják a medencékben használt gyógyvizet. Ipari léptékű termelésnél a hűtés során felszabaduló hőenergiát is szeretnénk majd hasznosítani, például az épületek fűtésére” – mondta a Világgazdaságnak Szebeni Zsolt, a két hazai szabadalmat képviselő Aqua Koncentrátum Kft. ügyvezetője (a Turizmus.com kiadójának alapítója, korábbi főszerkesztője – a szerk.)

Szebeni Zsolt meggyőződése, hogy a termék marketingeszköznek sem utolsó és új vendégeket vinne a meglévő fürdőkhöz. Szerinte a fürdővárosok hangulatáért, az ott kapható kezelésekért a vendégek mindenképp újra és újra elutaznak a helyszínre, de ha egy kis üvegcsében év közben is velük lehet a gyógyvíz, az gyakorlatilag függővé teszi az embert. Aki pedig még sosem járt egy adott fürdőhelyen, de megvásárolja az esszenciát és megérzi annak kellemes élettani hatását, biztosan kedvet kap ahhoz, hogy elutazzon az eredeti forráshoz. A fürdőhelyek az innováció révén emellett plusz bevételhez is juthatnak, ami nem elhanyagolható szempont az azokat üzemeltető önkormányzatok számára.

Esszenciában és krémekben is koncentrálják a gyógyvíz erejét

Fotó: Grósz Balázs

Az első kereskedelmi mennyiségben forgalomba kerülő esszencia a Debrecenben található, kerekestelepi, kiváló vizű gyógyfürdőből származik majd. Ám ahhoz, hogy a cég piacra léphessen, léptéket kell váltania, ehhez jelenleg befektetőt keresnek.

Ha további részletek is érdeklik a magyar innovációról, hallgassa meg a kapcsolódó rádióinterjút is, amelyet a Trend FM készített.