Itt a kikelet a botanikus kertekben és arborétumokban

Forrás: OS

 2023. március 10. 14:44

Szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott az idén 30 éves Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége. A gyűjteményes kertek 2023-ban több száz természeti környezettel foglalkozó, "zöld" napokhoz kapcsolódó, emellett számos kulturális programmal is várják a látogatókat.

A modern botanikus kertek és arborétumok küldetése mára messze túlmutat a hagyományos, tudományos élőnövény gyűjteményeket a kutatás és az oktatás céljából fenntartó szerepükön. A gyűjteményes kertek hazánk kiemelkedő ökoturisztikai attrakciói – olvasható az Országos Sajtószolgálathoz (OS) eljuttatott közleményükben.

A botanikus kertek és arborétumok 2023-ban is nagy számú programot kínálnak.

Több mint 30 zöld, illetve kulturális jeles napon kínálnak tematikus programokat: idén a Föld Napján 15, a Madarak és Fák Napján 18, a Kutatók Éjszakáján 12 kert várja országszerte külön programokkal is a látogatókat.

2023-ban több száz programmal várják a látogatókat a botanikus kertek

Fotó: MABOSZ

 

 

Közkedveltek az egyedi események is, mint pl. a Ginkgo Napok az ELTE Füvészkertben, a Szorgos Hangyák Napja a Szarvasi Arborétumban, a Kertművészeti Napok Fehérvárcsurgón, a Lótusz Napok a Szegedi Füvészkertben, a Természetművészeti Nyitott Műhely a Nemzeti Botanikus Kertben Vácrátóton, vagy a Follyart a Folly Arborétumban Badacsonyörsön. Továbbra is nagyon népszerűek a Szentjánosbogár séták is. Közel tíz kertben lesz idén is különböző szabadtéri zenei esemény.

Nem csak a Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége büszkélkedhet 30 éves fennállásával, 2023-ban 130 éves jubileumát ünnepli a MATE Budai Arborétuma, 60 éves a MATE Soroksári Botanikus Kertje és 30 éves az Isodyana Botanikus Kert Somogyvámoson.

Mint közleményükben írták, a világjárvány idején a szabadtéri attrakciók, így a gyűjteményes kertek jelentősége a szabadidő eltöltésében, a tartalmas kikapcsolódásban, a testi-lelki egészség megőrzésében felértékelődött. A látogatói érdeklődés 2021-ben átlagosan 20 százalékkal emelkedett, és ez 2022-re is kihatott.