Ezt kell tudni a pápalátogatásról: programok, utazási kedvezmények, közlekedési korlátozások

Szerző: Kaszás Fanni

Forrás: MTI/turizmus.com

 2023. április 27. 19:35

Ferenc pápa április 28–30. között apostoli látogatást tesz Magyarországon. Összegyűjtöttük, hol lehet találkozni a pápával, milyen kedvezmények és kísérőprogramok várják a hívőket és az érdeklődőket és milyen közlekedési korlátozásokra kell számítani a hétvégén.

Ferenc pápa április 28-án, pénteken érkezik Budapestre és háromnapos látogatásának végeztével 30-án, vasárnap utazik vissza a Vatikánba. A katolikus egyházfő repülőgépe péntek délelőtt száll le a Liszt Ferenc-repülőtéren.

 

Itt lehet találkozni Ferenc pápával

A pápa számos hivatalos programja mellett lesznek olyan helyszínek és események, ahol a hétköznapi ember is találkozhat vele. Így például pénteken 11 órakor a Sándor-palota előtti téren, ahol a köztársasági elnök fogadja. Délután 5 órakor Ferenc pápa a Szent István-bazilikában püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, papnövendékekkel és lelkipásztori munkatársakkal találkozik. A Bazilikába a helyszín korlátozott befogadóképessége miatt csak a meghívottak léphetnek be, de a Szent István térre korlátozott számban zarándokokat, híveket is várnak.

papalatogatas

A pápalátogatás részletes programja, a nagyításhoz kattintson a képre!

Fotó: MTI

Szombat reggel 10:15 órakor Ferenc pápa a Rózsák terén található Árpád-házi Szent Erzsébet római katolikus templomban szegényekkel, menekültekkel és a magyarországi kisebbségek tagjaival találkozik. Az eseményen való részvétel meghíváshoz, illetve regisztrációhoz kötött.

A katolikus egyházfő szombat délután 16:30-kor a Papp László Budapest Sportarénában fiatalokkal találkozik. Az eseményen a meghívott és regisztrációval rendelkező, mintegy 11 ezer  fiatal vesz részt. A programban Ferenc pápa beszéde mellett többi között tanúságtételek, néptánc, közös ima és zenei előadások is szerepelnek. Ferenc pápa vasárnap délelőtt (9:30-tól) a Kossuth téren celebrál szentmisét, ezen külön regisztráció nélkül, a biztonsági ellenőrzést követően bárki részt vehet, a térre már a kora reggeli óráktól be lehet lépni.A szentmisét a Szent István-bazilikánál kivetítőn is figyelemmel lehet kísérni. A szervezők azt javasolják, hogy részvevők gyalog vagy tömegközlekedéssel menjenek a Kossuth térre, tekintettel arra, hogy parkolni a környéken nem lehet. A rendezvény területén mosdókat és egészségügyi állomást helyeznek el, a zarándokok eligazodását és az események gördülékeny lebonyolítását több száz önkéntes segíti.

Épülő színpad a Parlament előtt. Ferenc pápa háromnapos látogatásának legnagyobb eseménye a Kossuth téri szentmise lesz április 30-án délelőtt

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

Vasárnap délután 4 órakor Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán az egyetemi és kulturális élet képviselőivel találkozik; a térre be lehet lépni, az eseményre a pázmányos egyetemista fiatalokat várják.

 

Vallásturisztikai kincseinkből nyílt kiállítás

A pápalátogatást több kísérőprogram is kiegészíti. A budapesti Szabadság téren például vallásturisztikai kincseinkből nyílt szabadtéri kiállítás, amely éjjel-nappal megtekinthető a pápalátogatás ideje alatt.

vallasikiallitas_mti

A Szent István-bazilikánál vallásturisztikai kincseinkből nyílt tárlat

Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A kiállításmegnyitón elhangzott, hogy az elmúlt tizenhárom évben a Kárpát-medencében 3700 templom újult meg és kétszáz új templom épült, ezek is megjelennek a kiállításon. A szabadtéri tárlaton magyar és angol nyelvű szövegek mutatják be a helyszíneket, és olyan érdekességek is olvashatók, amelyeket a helyi papok írtak.

 

Ferenc pápa előtt tiszteleg az OSZK új kiállítása is

Múlt héten kamarakiállítás nyílt az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) is a Szentatya tiszteletére, "Uram, hallgasd meg én imádságomat.” A magánáhítat könyvei a középkor végén címmel. A tárlat a késő középkori Magyar Királyságban és tágabb környezetében magánáhítat céljára használt latin és népnyelvű kézírásos és nyomtatott könyvek különböző típusait mutatja be.

A kiállított hét kódex és egy nyomtatvány, valamint az ezeket kiegészítő, digitális eszközön hozzáférhető anyag segítségével bevezeti a látogatót a késő középkori latin és anyanyelvű imádságoskönyvek világába. A legtöbb műtárgyat díszes iniciálék és finoman megmunkált miniatúrák díszítik. Van közöttük egyéni használatú német nyelvű imakönyv, ferences szerzetesek számára készült zsoltároskönyv, liturgikus ihletésű nyelvemlék.

A látogatók megtekinthetik a nemzeti könyvtár gyűjteményének egyik leggazdagabban díszített kéziratát, megtudhatják, mi minden ellen védekezhetett imádsággal egy 16. század eleji apáca vagy világi férfi, s megpróbálkozhatnak a nyelvemlékkódexek magyar imáinak kibetűzésével. A tárlat május 6-ig ingyenesen látogatható az OSZK-ban.

ferencpapa_123rf

Ferenc pápa a vatikáni Szent Péter-bazilikánál megáldja a híveket, akik mobillal próbálják lefotózni 2019 húsvét szombatján

Fotó: 123rf.com

Forgalomkorlátozások a fővárosban

A pápalátogatás miatt április 28-tól 30-ig több helyen lezárások, fennakadások várhatóak a fővárosban, ezeket a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) honlapján részletesen le is írják. A fővárosi autóforgalomban várható ideiglenes korlátozásokat jelző térkép alább is látható:

A BRFK felhívta a figyelmet arra is, hogy a megállni tilos jelzéssel ellátott útszakaszokról elszállított gépjárművek tulajdonosai az erre a célra létrehozott 06 80 180 780 zöldszámon vasárnap éjfélig kaphatnak tájékoztatást.

 

Díjmentes utazás a pápalátogatás rendezvényeire

A MÁV-Volán Csoport és a GYSEV díjmentes utazást biztosít az ország bármely pontjából a fővárosba az április 29-én a Rózsák terén és a Papp László Budapest Sportarénában tartandó rendezvényekre, valamint április 30-án, a Ferenc pápa által a budapesti Kossuth téren bemutatandó szentmisére érkező és onnan hazatérő zarándokok számára.Akik a szombati rendezvényekre érvényes belépővel rendelkeznek, és a regisztrációt felmutatják, azok már április 28-án 12 órától megkezdhetik díjmentesen a Budapestre történő utazásukat. A díjmentesség a MÁV-Start és a GYSEV menetrend szerinti vonatjáratain a másodosztályú kocsikra érvényes. Az esetlegesen szükséges felárat (InterCity), illetve első osztály igénybe vétele esetén az első- és másodosztály közötti különbözetet meg kell fizetni. Vasárnap mentesítő vonatok, illetve egyes vonatok hosszabb viszonylatban közlekednek.

A MÁV-HÉV menetrend szerinti járatainak és a Volánbusz agglomerációs járatainak („kék” buszok) Budapest közigazgatási határán kívüli szakaszain, valamint a Volánbusz, a Weekendbus, a G-Busline Kft., a Trans-Tour’90 Kft. és a Trans-Vonal Kft. menetrendszerinti helyközi járatain is díjmentes lesz az utazás. Az emelt szintű szolgáltatást nyújtó Volánbusz-járat igénybevétele esetén azonban a távolsági kiegészítő jegyet meg kell váltani.

 

Lassabban lehet eljutni a reptérre

A pápalátogatás során a Liszt Ferenc Repülőtér környékén is időszakos forgalomkorlátozások lépnek érvénybe, Ferenc pápa érkezésének és távozásának időpontjában. A Wizz Air légitársaság ezért azt tanácsolja utasainak, hogy ebben a három napban a szokottnál is körültekintőbben tervezzék meg utazásukat a budapesti repülőtérre, ezen belüláprilis 28-án 7 és 11 óra között, illetve április 30-án 16 és 20 között legalább egy óra menetidő-növekedéssel számoljanak. A Liszt Ferenc Repülőtérre Budapest belvárosából közlekedő 200E buszjárat is módosított útvonalon fog járni.

 

Letölthető a katolikus mobilapplikáció

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) megbízásából elkészült a KAPP, a katolikus egyház mobilapplikációja, amelyet bárki letölthet a Play áruházból (Android) és az App Store-ból (IOS). Az applikációban a Magyar Katolikus Egyház hírei, eseményei mellett tematikus menüpontok is elérhetők, köztük a pápalátogatás is, melyről minden hasznos tudnivalói felkerül az applikációba. Az Események menüpont alatt megtalálhatók a pápalátogatás helyszínei, ahova útvonaltervező segíti az eljutást a résztvevőknek. A Liturgikus énekek menüpont tartalmazza a vasárnapi Kossuth téri ünnepi szentmise énekeit és liturgikus olvasmányait.