Itt tart a Csokonai Nemzeti Színház felújítása

Forrás: turizmus.com/MTI

 2022. október 19. 17:38

A Csokonai Nemzeti Színház 2020 szeptemberében kezdődött felújítása várhatóan jövő nyárra fejeződik be, a munka háromnegyedét már elvégezték. A teljes beruházás értéke nettó 9,6 milliárd forint – írja képriportjában az MTI.

A Színház online arról számolt be, hogy mostanra elkészült a műemléki védettségű karzat restaurálása, a nézőtér feletti csillár körüli stukkók díszítőfestése, a homlokzatfestés és a szobrok restaurálása, a zenekari árok és a gépészet felújítása.

Jelenleg a nézőtér parkettázása, majd tapétázása, az új bejárat burkolása, illetve az épület előtti térkövezés történik.

Jövő nyárra készülnek el a Csokonai Színház felújításával

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A felújítás után 609 állandó és 66 ideiglenes, a színpadra teljes rálátást biztosító férőhely fogadja majd a látogatókat, míg korábban 540 hely volt a nézőtéren, de csak 350 helyről nyílt teljes rálátás a színpadra – idézi a lap Papp László polgármestert, aki a bejáráson tartott tájékoztatót.

Folyik a nézőtér parkettázása

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A városatya kiemelte az országosan is egyedülálló, 13 méter átmérőjű, kétgyűrűs forgószínpadot, amelynek elemei egyidőben, kétirányban és különböző sebességgel is tudnak majd forogni.

Szépül a színház fogadótere is

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Újdonságként három kültéri LED-fal is tartozik majd a felújított épülethez, amely körül a zöldövezet is megújul. Hamarosan elkezdődik a gyep kialakítása, s a színház környékére mintegy tíz padot is kihelyeznek, a pihenni vágyók részére.