Itt vannak a legvirágosabb települések és éttermek

Forrás: turizmus.com

 2016. november 18. 22:00

Idén 285 pályázó közül Tihany és Kaposvár nyerte a fődíjat a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen, így ez a két település képviselhetik hazánkat az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyén.

A Virágos Magyarországért verseny díjkiosztóját Kaposvár látta vendégül. Az idén benevezett 285 település közül Kaposvár az ötvenezer lakos feletti, Tihany a kétezer feletti kategóriában nyert, a bírálók az ötvenezer lakos alatti települések között Jászfényszaru, a kétezer alattiaknál Telkibánya, a budapesti kerületek közül a XVIII. kerület virágosító tevékenységét értékelték a legtöbbre.

Fotó: Sonline.hu

A Magyar Turisztikai Ügynökséget (MTÜ) képviselő Guller Zoltán vezérigazgató beszédében hangsúlyozta, egyik legfontosabb céljuk hogy az ország a minőségi turizmus irányába mozduljon el. Ehhez pedig rendezett, vonzó, szép és stílusos települések kellenek, azaz egy virágos ország. Hogy e téren jó úton járunk és sokat fejlődtünk, bizonyítja: az idei Európai Virágos Városok és Falvak versenyében Mosonmagyaróvár és Dunakiliti az ezüstérmek mellett számos egyéb díjat is elnyertek.

A hazai versenyt szervezője és lebonyolító Magyar Turisztikai Ügynökség díjait a kaposvári ünnepségen Guller Zoltán adta át.

Az idei verseny kiemelt témája olyan éttermek keresése volt, ahol nagy figyelmet fordítanak a gondozott környezetre, a virágosításra. Ezt ismerték el a Rozmaring-díjjal a következő vendéglátóhelyeknél: Bodor Major, Tahitótfalu; Anyukám mondta, Encs; Bőszénfai Szarvasfarm Vadétterme; Terazza Bistro, Sümeg; Öreg Halász Étterem, Tiszafüred; Sáfránkert Étterem, Paloznak; Szőlőskert Étterem, Nagykanizsa; Galéria Étterem, Szolnok; Bandula Kisvendéglő, Hódmezővásárhely.

Az Év Legvirágosabb Étterme díjat a székesfehérvári Diófa étterem vihette haza.

Turisztikai különdíjat nyert Balatongyörök és Gyula, melyek turisztikai és virágos szempontból is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

A magyar verseny kapcsolódik az Európai Virágos Városok és Falvak Versenyéhez (Entente Florale Europe), amely több mint három évtizedes múltra tekint vissza, és 12 ország mintegy 25 ezer települését és több mint 50 millió lakosát tudhatja maga mögött. Díjazott településeink az európai versenyen eddig 9 arany-, 25 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10-et pedig Európa-díjjal jutalmaztak – áll a díjátadó kapcsán kiadott MTÜ közleményében.

Az eseményen részt vett többek között a Virágos Magyarországért környezetszépítő verseny leköszönő fővédnöke, Kunczéné Fellegi Katalin, a februárban távozott korábbi elnök, Prutkay János és a Magyar Turisztikai Ügynökség átalakulása miatt a projekttől megváló Mártonné Máthé Kinga igazgató is.