iWelcome2Budapest – új magyar turisztikai alkalmazás

Forrás: turizmus.com

 2018. december 05. 18:15

December ötödikén teszt üzemmódban elindult az iWelcome2Budapest új magyar turisztikai online értékesítési rendszer.

A fejlesztést bemutató sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az iWelcome2 Budapest lehetőséget biztosít a turisták számára, hogy egyetlen platform segítségével közvetlenül vásárolhassanak digitális belépőt a különböző budapesti turisztikai szolgáltatóknál a buszos városnézéstől a koncertjegyeken át a szállás- és éttermi foglalásokig. A startup valamennyi kiválasztott attrakcióval közvetlen technikai kapcsolatot alakít ki. Céljuk, hogy a Budapestre látogató turisták élményének és költéseinek növekedését ösztönözzék.

A fejlesztés az MFB Növekedési Tőkealap, a Hiventures Zrt. befektetésével, az MTÜ támogatásával valósult meg.

Kiss-Simon Máté ügyvezető igazgató elmondta, hogy kifejezetten a most 30-40 éves turisták, vagyis az Y generáció elvárásainak megfelelően alakították ki a telefonos applikációt, ők ugyanis magabiztosan kezelik a telefonos applikációkat, amire szükségük van, azt a helyszínen azonnal lefoglalják, ráadásul keresik a lokális élményeket. A rendszer kifejlesztése során arra törekedtek, hogy a most még általános, átláthatatlan kedvezmény-rendszerek helyett egy korszerű, egységes, központosított, transzparens informatikai alkalmazást kínáljanak, emelte ki a vállalkozás egyik alapítója, Flesch Tamás.

Az új applikáció bemutatóján. Középen Flesch Tamás, mellette mikrofonnal a kezében Kiss-Simon Máté

Fotó: Turizmus.com

Az alkalmazás segítségével a turizmusban érdekelt vállalkozások visszajelzést is kapnak az értékesítő helyek hatékonyságáról, továbbá az értékesítésösztönző akciók sikerességéről. Speciális adatvizualizáció segítségével az adminisztrációs felületen a döntéshozók azonnal képesek reagálni és befolyásolni az üzleti folyamatokat. A fejlesztők bevallása szerint üzleti modelljük egyedi a piacon: a szoftver alapvetően két szereplőt (az alkalmazás letöltésére rábírót és a szolgáltatót), valamint a vendéget azonosítja be különféle alternatív, de együttesen is működő informatikai módszerekkel (geo-lokáció GPS, Wi-Fi, illetve QR, vagy egyéb egyedi kóddal), majd a szolgáltató által felajánlott értékesítési jutalékot két szeletre osztja. Az affiliate rész annak a beazonosítható szereplőnek jár, aki a turistát arra ösztönözte, hogy letöltse az alkalmazásunkat (pl: hotelek, Főtaxi, Airbnb szállások, reptéri transzfer, stb.) - ebben az esetben ameddig csak a vendég Budapesten az alkalmazáson keresztül rendel/vásárol/ bármit, ők minden tranzakció értékesítési jutalékából részesednek. A jutalék másik része a cég rendszerüzemeltetési díja. A felhasználóknak az alkalmazásba épített "augmented reality" nyújt különleges élményt, amely segítségével a turisták a telefonjukon rátalálhatnak a város „láthatatlan” nevezetességeire is, hívta fel a figyelmet Kiss-Simon Máté. Amennyiben az alkalmazás sikeresnek bizonyul Budapesten, országos, majd pedig külföldön is terjeszkedni akarnak.