Ízes Magyarország: Neszmélyi Borünnep és Halnapok

Forrás: turizmus.com

 2019. július 29. 09:03

Neszmélyi borok és remek halételek kapnak főszerepet augusztus 2. és 4. között Tatán, stílusosan az Öreg-tó mellett.

A nyár a halételek fogyasztásának igazi szezonja, a hal mellé pedig bor dukál. A Dunántúl egyik legkedvesebb kisvárosában e kettőt párosítva invitálja a Neszmélyi Borút Egyesület a bor és a halételek szerelmeseit a tatai Öreg-tó mellé, a Kastély térre. Az eseményen több mint 15 borász és pincészet borai lesznek megkóstolhatóak, a hozzájuk passzoló hagyományos, ízes magyar halételek kíséretében.

 

A Dunántúl északi részén, a Kisalföld és a Duna között elterülő Neszmélyi borvidéket többségében a markáns, karakteres fehérborok jellemzik, ám mellettük kiemelkedő évjáratokban a szőlősgazdák bársonyos vörösborai is kiváló minőségűek.

 

A Neszmélyi borvidék magas savtartalmú boráról már Széchenyi István is elismerően írt.

A szervezők az étel-ital mellett változatos kulturális kínálatról is gondoskodnak különböző műfajokat képviselő helyi és országosan ismert előadók, zenekarok, együttesek meghívásával. Fellép többek között a 100 tagú cigányzenekar és a Group’n Swing zenekar. A borünnep szombaton összekapcsolódik a Tatai Minimaraton nemzetközi utcai futóversennyel, amely idén újdonságként félmaratoni távval is kiegészül.

 

3 hely, amit látni kell a környéken

 

Fényes Tanösvény: Az égerlápok és forrástavak között kanyargó, több mint 1,3 km hosszú pallóúton végigsétálók közvetlen közelről tekinthetik meg a feltörő karsztforrásokat és az égererdők állatvilágát.

 

 

Öreg-vár: Tata legjelentősebb műemléke. Az Öreg-tó partján álló romantikus vár ékessége gótikus lovagterme, a várbörtönben szabadulószoba működik!

 

 

Kamalduli remeteség: Majkpusztán az egykor kamalduli szerzetesek lakta, Európa-szerte kuriózumnak számító barokk műemlékegyüttes cellaházaival sokak szerint ősi szakrális erők találkozási pontja.

 

ÉLJE ÁT!

  • Bringázza, vagy fussa körbe a tatai Öreg-tavat, mely körül 7,2 km hosszú kellemes sétaút vezet. A halastó vízisportokra is alkalmas, és sétahajó is közlekedik rajta.
  • Barangolja be a gyönyörű ligeteivel, hangulatos sétányaival és műemlékeivel méltán népszerű Angolparkot, Magyarország első angol típusú kertjét.
  • Mássza meg a Kálvária-dombot, ahonnan egész Tatát belátni. Fent geológiai bemutatóhely, kápolna és kilátó várja.

 

Infó: visittata.com


A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: