Ízes Magyarország: Őrségi Tökfesztivál

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 24. 11:19

Egy tök jó fesztivál, ahol a tájételeken túl az Őrség fekete aranyát is megkóstolhatjuk, szeptember 27–29-én.

Az Őrség hagyományos termékét, az olajtököt közel 90 éve termesztik ezen a vidéken. A Tökfesztivál a termény betakarítását és a magjából préselt értékes olajat, az Őrség „fekete aranyát” ünnepli egyszerre több településen – Magyarszombatfán, Nagyrákoson, Szalafőn és Őriszentpéteren.

Az ingyenes tökjárattal összekötött helyszíneken bepillanthatunk a hagyományos gazdálkodási módokba, a kézműves kirakodóvásáron és a helyi termelői piacon pedig a lekvároktól kezdve a gyógynövényeken át a bőrből és csuhéból készült termékekig és a tökkészítményekig számtalan portéka közül válogathatunk.

 

A gyerekek kipróbálhatják a népi kézművességet, a tökfaragást, és különböző vetélkedőkön mérhetik össze ügyességüket. Szól a népzene, perdül a tánc, lesz Tökkirály-választás, töklámpás felvonulás, és neves sztárvendégek is fellépnek a magyar könnyűzene élvonalából.

 

3 hely, amit látni kell a környéken

 

Árpád-kori templom, Velemér: A Papréten álló bájos, kora gótikus Szentháromság-templom belső falait díszítő freskók hazánk legteljesebb, épségben fennmaradt középkori falfestményei.

 

 

Fazekasház, Magyarszombatfa: A kicsi fazekasmúzeum az Őrség jellegzetes népi mesterségét mutatja be a gerencsérek falujában álló, 1790-ben épült zsúpfedeles, döngölt padlójú parasztházban.

 

 

Európai bölények, Szalafő: Az Őrségi Nemzeti Park szalafői bemutatóhelyén az egykor itt élt európai bölények egy újra betelepített csoportját figyelhetjük meg – szigorúan kerítés mögül!

Infó: orseg.info, orseg.hu,


A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója:

 

Kapcsolódó cikkek