Ízes Magyarország: Soproni Szüreti Napok

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 04. 11:22

Luka Enikő szerint a borok nem csupán kellemes nedűk, hanem palackba zárt könyvek. S ezek a „könyvek” mesélnek, a városról, az emberről és sorsokról – teszi hozzá a soproni borásznő.

Ezt a szép gondolat választották a szeptember 6. és 8. közötti fesztivál mottójául. A Várkerületen szüreti felvonulással, szőlőpréseléssel veszik kezdetüket a programok.

A kitelepülő pincészetek karakteres borai jól csúsznak a poncihterek– a helyi szőlősgazdákat nevezték így – hagyományos ételeire, mellettük a gasztronómiai kínálatban a sajt és a csokoládé kap főszerepet.

 

A kézműves kirakodóvásáron jelen lesznek olyan régi mesterségek űzői, mint például a kosárfonó vagy a kádár, de szüreti koszorút is készíthetünk. Hallhatunk arról is, hogyan hasznosítják a szőlőmagot a szépségápolásban.

Mindeközben néptáncosok, valamint különféle zenei műfajokat képviselő előadók szórakoztatják a közönséget a nagyszínpadon és a belvárosi udvarokban.

 

3 hely, amit látni kell a környéken

 

Storno-ház: A Fő tér barokk sarokházának kiállítása az egykoron itt élt művészcsalád gyűjteményét mutatja be. A szép bútorokkal és régiségekkel megrakott szobák a 19. század végének lakáskultúra-divatjáról is képet adnak.

 

 

Taródi vár: A különös modern kori erődítmény nagyrészt egyetlen ember, Taródi István 50 évi keze munkáját dicséri, aki 150 vasúti kocsira való követ és téglát épített bele a falakba.

 

 

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház: A kőfejtőben kialakított őslénytani témaparkot és színházi kulisszákat akár soproni színészek által vezetett túrán is bebarangolhatjuk.

Infó: turizmus.sopron.hu


A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: