Ízes Magyarország: Tirpák Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2019. szeptember 16. 13:35

Szombaton a profik, vasárnap amatőr főzőcsapatok készítenek hagyományos tirpák ételeket Nyíregyháza belvárosában, szeptember 21–22-én.

Tirpákoknak hívták azokat az evangélikus vallású szlovák telepeseket, akiket Nyíregyháza egyik birtokosa, Károlyi Ferenc gróf telepített be a városba az 1700-as évek második felében – nekik köszönhető a város felvirágoztatása.

Az ő emléküket idézik a fesztivál gasztronómia kínálatában a hagyományos tirpák ízek, s bár az étlap csak röviddel a rendezvény előtt válik nyilvánossá, bizonyosan találkozhat majd látogató a jellegzetes helyi alapanyagokkal, mint a kolompér (burgonya), a káposzta és a paszuly (bab).

 

Két nap alatt csaknem 18 ezer adag étel fogy el a méltán népszerű fesztiválon.

Szombaton, a népi ízek találkozóján a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség tagjai és hagyományőrző egyesületek mutatkoznak be finom falatokkal, és kiderül az is, hogyan készül a tirpák káposztás gulyka. Vasárnap bogrács- és grillbajnokságot rendeznek, itt az előző napi csapatok mellett több civil szervezet és baráti társaság szakácsai sürögnek-forognak, és készítenek el közel ötezer adag ételt.

A közönség szórakoztatásáról mások mellett a TNT együttes és a Fásy Mulató gondoskodik, a fiatalok körhintán, csúszdás akadálypályán és trambulinon vezethetik le energiáikat.

 

Élje át!

  • Csodálja meg Szinyei Merse Pál 80 festményét életmű-kiállításán az Év Múzeuma díjat nyert Jósa András Múzeumban! Előzetes regisztráció szükséges.
  • Tegye próbára bátorságát a Nyíregyházi Kalandpark több mint 130 állomásos drótköteles akadálypályáján a sóstói fák között!
  • Tekerjen el Nyíregyházáról kiépített kerékpárúton egészen Tokajig, ahol borkóstolás mellett megismerkedhet az aszúkészítés fortélyaival is.

 

3 hely, amit látni kell a környéken


 

Nyíregyházi Állatpark: Kategóriájában 2015-ben és 2018-ban is Európa legjobb állatkertjének választották, ahol 500 faj 5000 egyede él egy 35 hektáros tölgyerdőben. Ócenárium, trópusi dzsungel, függőhidak és fókashow is várja itt.

 

 

Aquarius Élményfürdő: Regenerálódás, gyógyulás, Kincses-sziget, kamikáze csúszda, hullámmedence – minden korosztály megtalálhatja a kedvére való pihenési formát és szórakozást.

 

 

Sóstói Múzeumfalu: Régmúlt idők, népi hagyományok, tájjellegű építészet különleges világába kalauzol hazánk legnagyobb regionális szabadtéri múzeuma.

 

Infó: nyiregyhaza.info.hu


A cikk a Magyar Turisztika Szövetség Alapítvány Ízes Magyarország című kiadványában jelent meg. A kiadvány főtámogatója: