Izlandon újraindul a turizmus

Szerző: Szántó Zoltán

Forrás: turizmus.com

 2020. május 13. 11:33

Izland legkésőbb június 15-ig megnyitja határait a turisták előtt. Izland, Grönland és a Feröer-szigetek között már május 15-től korlátozások nélkül újraindul a turistaforgalom.

Az izlandi miniszterelnök május 12-én bejelentette, hogy országa legkésőbb június 15-ig újra megnyitja határait. A pontos részleteket május végéig hirdetik ki.

Az Izlandra érkező személyek, legyenek turisták vagy izlandi állampolgárok, több opció közül választhatnak: alapesetben két hétre karanténba kell vonulniuk, de választhatják a repülőtéri Covid-tesztelést is. Aki külföldről friss negatív teszteredménnyel érkezik Izlandra, annak sem kell karanténba vonulnia.

Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy Grönlandra és a Feröer-szigetekre, illetve onnan Izlandra már most hétvégétől mindenféle korlátozás nélkül utazhatnak az emberek.

(Grönland és a Feröer-szigetek egyike sem önálló ország, hanem mindkettő Dánia széles körű autonómiát élvező tartománya.)

Bajomi-Lázár Dávid Izlandon élő magyar idegenvezető, a Bono Utazási Központ – Skandináv Utazási Központ egyik tulajdonosa lapunknak elmondta, hogy a korlátozások feloldására azután került sor, hogy mindhárom területen gyakorlatilag véget ért a járvány.

Grönlandon április 8., a Feröer-szigeteken május 8. óta nincsenek betegek, Izlandon pedig a korábbi fertőzöttek 99%-a meggyógyult. Az utóbbi kilenc nap során két új fertőzöttet találtak csupán, és egyetlen embert ápolnak kórházban.

Az izlandiak már strandolnak

Fotó: Bajomi-Lázár Dávid

Bajomi-Lázár Dávid kiemelte, hogy a vírus sikeres megfékezéséhez nem volt szükség rendkívüli korlátozások bevezetésére, még maszkot sem volt kötelező hordani. Ugyanakkor tömeges szűrést vezettek be, a lakosság 15%-át tesztelték, ingyenesen.

Készült egy mobilapplikáció is, amit a lakosság harmada töltött le önkéntesen, ez rögtön megmutatta, ha az illető kapcsolatba került fertőzöttel. Nem volt pánikhangulat, és a lakosság túlnyomó többsége elégedett volt a kormányzati intézkedésekkel.

A schengeni övezet országaiból nem tiltották meg a beutazásokat, csupán a kéthetes kötelező karantént írták elő. Ennek ellenére a légi forgalom és így a turizmus a korábbi töredékére esett vissza.

Mivel az izlandi GDP 39%-a származik a turizmusból, létszükséglet, hogy újrainduljon az ágazat. A turizmus leállása a foglalkoztatási adatokon is látszik: 3%-ról 17%-ra nőtt a munkanélküliség. Pedig a kormány a munkáltatók segítségére sietett: a béreknek csak 25%-át kellett a cégeknek fizetni, a maradék 75%-ot a kormány kipótolta. Akinek felmondtak, a felmondási időre járó bért is átvállalta a kormányzat.

Izlandi táj, most még turisták nélkül

Fotó: Bajomi-Lázár Dávid

Az izlandi fővárosban jelenleg jóformán minden nyitva van, az iskolák, az üzletek és az éttermek működnek, az uszodák jövő hétfőn nyitnak újra. Csupán a bárok és szórakozóhelyek vannak még zárva.


A nyitás után itt is elsőként a belföldi turizmus újraindulására számítanak, illetve a most bejelentett másik két terület, Grönland és a Feröer-szigetek között indulhat meg a forgalom.

A korábbi fő küldő területek – USA, Ázsia és Európa országai – közül a szakember szerint elsőként az európaiak indulhatnak meg, az ázsiaiak eleve főleg télen utaznak Izlandra, az USA-ban pedig még nem olyan helyzet, hogy komoly kiutazásban lehetne gondolkodni.

Az mindenesetre tény, hogy a Wizz Air oldalán legkorábban június 4-i indulással lehet repülőjegyet venni a Budapest–Reykjavík járatra.

„Mivel a cégünk jól teljesített tavaly és az idei év elején is, továbbra is stabilan működünk, de az tény, hogy alig várom már, hogy újra idegenvezethessek Izlandon" – zárta gondolatait Bajomi-Lázár Dávid.