Izlandra korlátozás nélkül beléphetnek az uniós vakcinával oltottak

Forrás: turizmus.com

 2021. március 18. 09:26

Az izlandi kormány bejelentette, hogy március 18-ától minden koronavírus ellen beoltott személy szabadon beléphet az országba, nem kell sem teszteltetnie, sem karanténba vonulnia.

A rendelkezés mától a világ bármely országából érkező személyre érvényes, eddig csak az Európai Unió és az Európai Gazdasági Közösség állampolgárai élhettek a könnyített beléptetés lehetőségével.

Az izlandi hatóságok minden olyan oltásra vonatkozó igazolást elfogadnak, amelyet az Európai Gyógyszerügynökség, illetve a WHO jóváhagyott, vagyis jelenleg sem a kínai, sem az orosz vakcináról szóló igazolást nem fogadják el – értesült a SchengenVisaInfo.com.

Izland is megkönnyíti a koronavírus ellen beoltottak belépését az országba

Fotó: 123rf

Amennyiben valaki korábban átesett a koronavírus-fertőzésen, és erről rendelkezik a megfelelő igazolással, akkor ő is szabadon beléphet Izlandra. Az oltási és immunitási igazolások lehetnek papíralapúak vagy elektronikusak, hitelességüket járványügyi szakértők ellenőrzik a beléptetéskor.

„Eddigi tapasztalataink és az adatok azt mutatják, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy olyan személy legyen fertőző, aki már immunitást szerzett a betegség ellen akár védőoltással, akár a fertőzésen való korábbi átesés által" – jelentette ki Thórólfur Gudnason Izland fő járványügyi szakértője.

Február 19. óta minden külföldről érkező személynek 72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszteredményt kell bemutatnia, utána pedig 5 napra karanténba kell vonulnia, amelynek végén újabb tesztet kell elvégeztetnie.

Izland kiemelkedően jól kezelte a járványt mostanáig: összesen 6 087 esetet regisztráltak, 29 személy halt meg, a jelenlegi aktív esetek száma csupán 30.