Izraelben egy hétre csökken a karantén két negatív teszt esetén

Forrás: MTI

 2021. július 14. 10:09

Kettőről egy hétre csökkentették a koronavírus miatti karantén időtartamát Izraelben két negatív teszteredmény megléte esetén – jelentette a helyi média szerdán.

Korábban tesztek nélkül két hétig, két negatív teszt esetén tíz napig kellett izolálnia magát annak, aki koronavírus-fertőzöttel érintkezett, vagy akinek más okból, például külföldről megérkezve karanténba kell vonulnia.

A szabály megszegőire ötezer sékeles (mintegy ötvenezer forint) bírságot szabnak ki, és a rendőrség fokozott szigorral fogja felügyelni a karanténkötelezettség betartását.
A szerdán kora hajnali órákig ülésező, a koronavírus ügyeivel foglalkozó kabinet a beltéri maszkviselés ellenőrzésének fokozásáról is döntött, miután a járvány negyedik, a vírus delta variánsa által okozott hullámában egyre magasabb a naponta azonosított új fertőzések száma.

Izraelben megugrott az új fertőzések száma

Fotó: 123rf.com

Elhatározták egy gyorstesztelési rendszer létrehozását, és a száznál több résztvevővel tervezett rendezvények szabályozását. A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint az egészségügyi minisztérium a "mérsékelt", zöld címke bevezetését javasolta, ami azt jelentené, hogy a tömegeknek helyet adó zárt terekbe a be nem oltott vagy fel nem gyógyult emberek csak negatív koronateszttel léphetnének be, de a kabinetben ülésező miniszterek elutasították ezt a kérést.
A miniszterek csak előkészítés, helyben elvégezhető gyorstesztek elérhetővé tétele után szeretnék életbe léptetni a zöld címkét, hogy ezzel lehetővé tegyék mindenki számára tesztelés után a megjelenést.
"Olyan intézkedéseket hozunk, amelyeket az emberek be tudnak tartani, és elvárjuk, hogy mindenki kövesse is őket. Mind a karantént, mind az elzártság időszakának végén végzett vizsgálatokat, az oltásokat, és a maszkok viselését" – jelentette ki Naftali Bennett miniszterelnök az új szabályozásról.