Izraelben ötven fő felett szabad téren is kötelező a maszk

Forrás: MTI

 2021. december 31. 10:56

Izraelben mától szabad téren is kötelező a maszkviselés az ötven főnél népesebb tömegeknél már csütörtök éjféltől az omikron koronavírus-változat elleni védekezés érdekében – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtök este.

"Ellenőrzésünk alatt tartjuk a helyzetet, sokkal jobban állunk a világ más részeihez viszonyítva" – közölte Nicán Horovic egészségügyi miniszter a korábbi vírusváltozatoknál sokkal fertőzőbb omikron elleni védekezés újabb lépéseiről tartott csütörtök esti minisztériumi sajtótájékoztatóján.

"Ez nem influenza, és nem szabad félvállról venni, továbbra is együtt fogunk élni a koronavírussal"– hangsúlyozta. "Az elkövetkező hetekben többet meg fogunk tudni arról, miként viselkedik az omikron változat, milyen veszélyes, és mi kell ahhoz, hogy sikeresen átvészeljük ezt a hullámot" – fogalmazott az egészségügyi miniszter, hozzátéve: "nem indokolt, hogy újra és újra a gazdaság bezárásáról beszéljünk, leállásról, mindez nincs napirenden. Az omikron-járványhullám más, mint elődei, megfontolt és felelősségteljes kockázatkezeléssel dolgozunk”.

Az újév megünnepléséről szólva a miniszter felszólította a lakosságot, hogy "vigyázzon magára", és hangsúlyozta: mindenkinek személyes felelőssége, hogy megakadályozza mások megfertőződését.

Izrael nem akarja félvállról venni az omikron terjedését

Fotó: 123rf.com

Nachman As professzor, az izraeli egészségügyi minisztérium főigazgatója bejelentette, hogy a negyedik, újabb emlékeztető oltást egyelőre csak az immunhiányos betegek számára engedélyezte, és nem minden 60 év feletti számára, miként a tanácsadó grémium javasolta. Emellett több kórházban már korábban megkezdték az egészségügyi személyzet újraoltását.

Csütörtökön Izraelbe érkezett az első szállítmány a Pfizer gyógyszergyár tablettájából, amelyet szintén a koronavírus okozta betegség kezelésére szánnak. Ezt először a veszélyeztetett csoportokba tartozó fertőzötteknek fogják adni.

Izraelben továbbra is meredeken emelkedik az új fertőzöttek száma a koronavírus omikron változatának elterjedése nyomán. Szerdán 3947 új vírushordozót azonosítottak, a mintegy 135 ezer teszt pozitivitási aránya 2,93 százalék volt.