Jane Goodall nyomában, Hűvösvölgyben

Forrás: turizmus.com

 2017. április 20. 11:46

Május végére, június elejére készülhet el Pesthidegkúton az egy kilométer hosszú Jane Goodall tanösvény, amelyen öt ismertetőtábla igazítja el a túrázókat.

A  tanösvény létrehozói azt remélik, hogy turisztikai célja mellett könnyen bekapcsolható lesz a környékbeli tanintézmények környezetnevelési programjába is.

Tavaly május végén érkezett Budapestre  Jane Goodall világhírű környezetvédelmi aktivista, természettudós, ENSZ békenagykövet, a 25 éves Roots&Shoots, magyarul Rügyek és Gyökerek környezetvédelmi és társadalomjobbító program bemutatására, és meghonosításának elindítására.

Az előadáson résztvevőknek és Goodallnak egy rendhagyó kirándulást szerveztek a II. kerületi pesthidegkúti Vöröskő várra, ahol 2011 óta folyik a haragossikló-védelmi program, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága koordinálásával. 2016-ban a Földművelésügyi Minisztérium égisze alatt a monitorozás is megkezdődött, vagyis rádiónyomkövetővel láttak el öt állatot, hogy feltérképezhessék a mozgásukat, szokásaikat, valamint rejtett életmódjukat is nyomon követhessék a kutatók. Ezekből az állatokból engedett szabadon kettőt Jane Goodall, és ezzel a gesztussal személyesen is kiállt védelmük, valamint a kutatási program fontossága mellett.

A terület a Budai Tájvédelmi Körzet része, melyen sok védett faj mellett három fokozottan védett faj is előfordul. Amint arról Kádár András, a Jane Goodall Intézet társelnöke tájékoztatott, a  tanösvény május végére, június elejére készülhet el, attól kezdve lesz látogatható.

Egy tanösvény szabályozása nem önálló, hanem a védett területre és védett fajokra vonatkozó szabályokból ered, így például nem gyűjthető ott védett érték. Fontos, hogy az élővilág zavarása nélkül járjunk rajta, csak gyalogosan, de olykor akár kerékpárral is látogathatjuk. A fokozottan védett természeti területen tiltott a letérés az ösvényről. Olyan tanösvény is van, ami kizárólag szakvezetővel látogatható, ilyen például az Ócsán található is.