Janggu receptje – Adj ősrégi tudást a fiataloknak

Szerző: FIZETETT TARTALOM

Forrás: turizmus.com

 2023. december 07. 10:35

Janggu megye Santung tartományban az egyik olyan terület Kínában a sok közül, amelyik bővelkedik a kulturális kincsekben. A történelme és a kulturális öröksége elvehetetlen. Persze ezért tesznek is.

Vang Csuangcseng mester például az Újévi Falenyomatok tradícióját tartja fontosnak. Ezért nemrégiben tett egy utazást a megye egyik egyetemére, hogy elszórja a hagyomány szeretetének magvait a diákok lelkében. Elmondott mindent a tradíció történetéről, megmutatta nekik a módszereket, ahogy ezeket a lenyomatokat készítik, majd maguk a diákok is kipróbálhatták a tevékenységet.

Fotó: Silkroadhungary.hu

A tevékenység hatalmas sikert aratott. Nagy nevetések közepette születtek meg az első, diákok által készített, meglehetősen naív művek.

„Hogy megengedjük a gyerekeknek, hogy a gyakorlatban tapasztalják meg ezt a nemes hagyományt, az újévi fahasábnyomatok készítését, pontosan ezzel tesszük lehetővé számukra, hogy a bőrükön át érzékeljék a mélyreható örökséget és ezt a végtelen varázst. Ezáltal hívunk életre bennük egy valódi belső igényt a hagyományos kínai kultúra megismerésére” – magyarázta Vang.

„Így, hogy a gyerekek saját tapasztalatokon át értik meg ennek a szépségét, az kitágítja az ízlésvilágukat, növeli kreativitásukat és egyben hazaszeretetüket is. Rájönnek, milyen csodálatos országba születtek, aminek a kultúrája ősrégi, és ma is jelentős" – folytatta.

Az elmúlt években Janggu megye óriási energiákat tett a térség szellemi-kulturális örökségének ápolásába. Ennek egyik ilyen mozzanata volt ez is, amikor a fiatalabb generációval ismertetnek meg olyan régi tudást, mint az újévi fatömbnyomatok készítése.

(X)