János-napi borszentelések borlovagrendi felvonulással

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2021. december 21. 10:33

Szent János-napi boráldással zárul a karácsony a balatonlellei katolikus templomban, a pannonhalmi apátságban és az esztergomi bazilikában is. December 27-én a borosgazdák és a borlovagrendek látványos ünnep szertartás keretében kérnek áldást a „lélek italára”.

"Négynapos" lesz a karácsony Balatonlellén, Pannonhalmán és Esztergomban, a borosgazdák december 27-én, Szent János evangélista névnapján ünnepi ruhát öltve,  néhány palack szépen felcímkézett újborral indulnak el a templomba, hogy áldást kérjenek a „lélek italának” nevezett nedűre. Ünnepelnek János-napján a borlovagrendek is, igaz, a Covid-járvány miatt a korábbiaknál visszafogottabban.

A lellei hegyközség és a Balatoni Borút Egyesület december 27-én délután 3-kor  a déli part egyik legszebb templomába várja a bortermelőket, és azokat is, akik elsősorban boráldási ceremónia miatt hosszabbítják meg a tónál töltött három ünnepnapot. Mint megtudtuk, a járvány elleni védekezés miatt Balatonlellén elmarad a templomi szertartás után megszokott baráti beszélgetés, de a résztvevők előtti tisztelgés ugyanolyan lesz, mint korábban. A boglári Bonus Bonorum Lovagrend ezúttal is a legszebb uniformisban várja a templomba érkezőket.

A Bonus Bonorum Lovagrend Balatonlellén a Szent János-napi boráldás után a mise résztvevőivel 2017-ben.

Fotó: Gulyás J. Attila

Balatonüred Arácsi Népházában – ahol korábban 70-80 szőlősgazda borát áldották meg a különböző felekezetek lelkészei  – ezúttal elmarad a szertartás, Balatonudvariban pedig az ünnepet előre hozva már karácsony másnapján megáldja az újboros flaskákat Kis Domokos atya.

Pannonhalmán Hortobágyi T. Cirill főapátsági perjel ad áldást a borvidék legjobb nedűire, az esztergomi bazilikában ezúttal Török Gábor szentel meg előreláthatóan 50-60 nedűt. A Vinum Ister-Granum Borlovagrend ezúttal is Balassa Bálint Gazdasági Szakképző Iskolából vonul a bazilikába, és onnan visszatérve baráti borozgatással töltenek el egy-két órát.

A Szent-János-napi boráldás eredetéről szóló legenda szerint Aristodemus pogány főpap azt mondta Jánosnak, hogy akkor hajlandó hinni Krisztusban, ha kiürít egy mérgezett borral teli kelyhet, és az nem árt neki. A mérget először megitatták két gonosztevővel, akik azonnal meghaltak, majd miután Jánosnak a mérgezett bort felhajtotta, és attól  semmi baja sem lett, köpenyét a gonosztevőkre terítette, akik rögvest feltámadtak.

Hajdanán nemcsak a hívő bortermelők vittek bort a templomba, hanem azok is kértek áldást az italukra, akik a szentelt bornak olyan erőt tulajdonítottak, amivel beteg embert és állatot is lehet gyógyítani. A János-napi boráldás és borivás rituáléjára már  XV. századi magyar misekönyvben is találunk utalást.