Thaiföld visszatér a Sandbox modellhez

Forrás: turizmus.com

 2022. január 10. 16:07

Thaiföld még december végén bejelentette, hogy az omikron variáns terjedése miatt nem adnak ki új beutazási engedélyt a Test&Go projektek keretében. A minap meghosszabbították a már kiadott engedélyek felhasználási idejét, a Sandbox projektek területét pedig bővítették.

Thaiföldön az év végi ünnepek után néhány nap alatt megduplázódott a napi bejelentett koronavírusos megbetegedések száma, főként az omikron változat miatt. A kormány ezért szigorúbb beutazási és életviteli szabályokkal próbálja megfékezni a vírus további terjedését - írja az euronews.

Mostantól szigorúan be kell tartani a társadalmi távolságtartásra és a maszkviselésre vonatkozó szabályokat, kerülni kell a tömegrendezvényeket és a közösségi közlekedést. Ezen kívül az alkoholfogyasztásra is korlátozták az éttermekben, a bárok és éjszakai szórakozóhelyek pedig zárva tartanak.

Az ország még decemberben határozatlan időre felfüggesztette Test&Go programját, amelynek keretében a nemzetközi turisták csak egy éjszakára kerültek karanténba, amíg a vizsgálati eredményekre vártak, majd szabadon utazhattak az országon belül.

Akik már megkapták a Thailand Pass QR-kódot (körülbelül 200 ezer kérelmező), azok az utazók továbbra is beléphetnek Thaiföldre azon szabályok szerint, melyek regisztrációjuk pillanatában érvényben voltak. Erre egészen január 10-ig kaptak haladékot. Ez utóbbit egy január 7-i döntés alapján január 15-ig meghosszabbították, azonban új Thailand Pass-t továbbra sem állítanak ki.

A január 15. utáni időszakkal kapcsolatban egyelőre még nincs döntés, továbbra is vizsgálják a lehetőségeket és a kockázatokat.

Taweesin Witsanuyothin, a CCSA szóvivője szerint minden más, Thaiföldre érkező személynek vagy szállodai karanténba kell vonulnia, vagy a Sandbox projektek keretében kell az országba utaznia.

Hozzátette, hogy eddig csak Phuketen volt aktív a Sandbox projekt, most azonban kiterjesztik azt Pang-nga és Krabi tartományokra is, valamint Surat Thai tartomány három szigetére - Koh Samui, Koh Tao és Koh Phangan - is. A nyolc afrikai országgal szemben korábban elrendelt utazási korlátozásokat is feloldják.

thaifold_123rf

Január 11-től a Koh Tao szigetre is kiterjesztik a Sandbox projektet

Fotó: 123rf.com

A Sandbox programok keretében a teljesen beoltott emberek meghatározott helyekre, például Phuketre utazhatnak be, ahol egy hetet kötelesek eltölteniük egy engedélyezett szállodában. Az első napi teszt eredményét követően szabadon lehet mozogni, vagyis el lehet hagyni a hotel területét is.