Járattörlések, csökkentett tömegközlekedés Barcelonában (frissítve)

Forrás: MTI

 2019. október 18. 09:33

Egynapos általános sztrájk kezdődött Katalóniában tiltakozásként a katalán függetlenségi vezetőkre kiszabott börtönbüntetése ellen pénteken.

A munkabeszüntetés minden ágazatot érint, ezért a kormány minimumszolgáltatásokat határozott meg egyebek mellett a közlekedésben is. Óriási dugó alakult ki a francia határhoz vezető autópályán mindkét irányban, ahol szintén tüntetők csoportja vonult fel.

Barcelonában a tömegközlekedésben a nap folyamán a szokásos menetrendhez képest ez 25 százalékot jelent a nap nagy részében, kivétel a reggeli csúcsforgalom, amikor a járatok 50 százalékát kell garantálnia a közlekedési vállalatnak.

A vasúti forgalomban 33 százalékos minimumszolgáltatásokat biztosítnak. A Vueling spanyol diszkont légitársaság 36, az Iberia perig 12 pénteki belföldi járatát törölte elővigyázatosságból.

Barcelonai utcakép – most nem ennyire békés

Fotó: pixabay.com

A spanyol sajtóban megjelent tudósítások szerint Barcelonában nagyon sok üzlet az utcai megmozdulások miatt nem nyitott ki, amelyek délelőtt óta zajlanak a város különböző pontjain.

A Köztársaság Védelmi Bizottságok (CDR) radikális függetlenségpárti csoport felhívására

tüntetők gyűltek össze a város jelképének és egyik legfőbb látványosságának számító Sagrada Familia-székesegyháznál. A turisták biztonsága érdekében a templomot átmenetileg nem lehet látogatni, de a jegyek visszaválthatók

– közölte Twitter-oldalán az intézmény.

A sztrájkot az Intersindical-CSC és az Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC) kisebbségi szakszervezet hirdette meg. A sztrájk szervezői nagyszabású tüntetést hirdettek délutánra Barcelonába. Több mint félmillió ember vonult az utcákra Barcelonában a városi rendőrség szerint.

Miközben a beszédek tartottak, a belváros egy másik pontján a délben kezdődött diáktüntetés fordult át összetűzésekbe a rendőrséggel a katalán belügyi tanácsos hivatalánál, akinek lemondását követelték a fiatalok a katalán rendőrök eddigi kemény fellépése miatt.

Ahogy ezekben a napokban többször, most is kövekkel, üvegekkel dobálták a rohamrendőrök sorfalát az arcukat elkendőző, kapucnis támadók.  A rendőrség furgonokkal szorította ki őket az elfoglalt utcaszakaszról, ahol aztán újból összegyűltek és barikádként használtak felgyújtott kukákat.

A barcelonai önkormányzat adatai szerint eddig több mint 700 szemetes konténert égettek el az utcai rendbontásokban, a vandalizmussal okozott kár értéke pedig meghaladja a másfélmillió eurót (496 millió forint).

Az elmúlt éjszakákon többször is rendbontásba forduló tüntetéshullám azután kezdődött Katalóniában, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt.

A katalán függetlenségi törekvésekkel összefüggő megmozdulások, illetve az ezekre adott kormányzati válaszok - rendőri fellépés, függetlenségpárti politikusok őrizetbe vétele és bebörtönzése - immár két éve hat negatívan a tartomány turizmusára.