Javában zajlik a budai várnegyed felújítása

Forrás: turizmus.com

 2016. június 30. 19:13

Kétéves előkészítési időszak után májusban megkezdődött a budai várnegyed felújítása. A Nemzeti Hauszmann Terv keretében 1,5 milliárd forint áll rendelkezésre a műemléki épületek rekonstrukciójára, ám a fejlesztések az épületek tartalommal való megtöltését is célozzák – mondta el Puskás Imre.

A helyettes államtitkár a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésén bemutatta a terv néhány elemét, hangsúlyozva, hogy a megújítás célja nemcsak a műemléki rekonstrukció, hanem egyúttal új kulturális terek létrehozása is, ahol a budapestiek és a turisták elidőznek, és ahol élmény lesz hosszabb időt eltölteni.

 

A terv keretében elsőként a Budavári Palota épületegyüttese újul meg. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Királyi Palotához kapcsolódó, Hauszmann Alajos által tervezett Lovarda, a Csikós udvar, a Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső építése 2016-ban elkezdődik. Helyreállítják és eredeti állapota szerint építik vissza a Szent István termet is. A terv összesen csaknem 30 különböző rekonstrukciót tartalmaz. (http://hauszmannterv.hu)

A fejlesztéstől nemcsak azt várják, hogy a vár nemzeti értékei hozzájuk méltó állapotukban újulnak meg, hanem azt is, hogy az új funkciók révén hosszabb lesz majd a turisták tartózkodási ideje a Budai Várnegyedben.

 

A fotókon a Lovarda és a Stöckl-lépcső látványtervei láthatók.