Javul a koronavírus halálozási aránya Hupej tartományban

Forrás: MTI/turizmus.com

 2020. február 05. 11:01

Enyhén mérséklődött az új típusú koronavírus okozta megbetegedés halálozási aránya a járvány gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban – számolt be szerdán a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság.

Az egy nappal korábbi 3,1 százalékos arány a kedd éjfélig jelentett legújabb esetek tükrében 2,87 százalékra enyhült. A kór továbbra is a tartomány székhelyén, Vuhanban követeli a legtöbb életet, a városban a halálozási arány jelenleg 4,3 százalék, de még ez is javulást jelent az előző nap közölt, 4,9 százalékos rátához képest.

A koronavírus okozta fertőzés következtében kedden 65 ember halt meg Kína szárazföldi részén, minden beteg Hupej tartományban hunyt el. Egy további haláleset Hongkongban történt.

Szájmaszkos járókelők Macau utcáin

Fotó: Unsplash / Macau Photo Agency

A járvány miatti halálozások száma ezzel világszerte 492-re nőtt, a halálesetek több mint 97 százaléka továbbra is Hupejre korlátozódik, és azon belül is 73 százalékot haladja meg a Vuhanban elhunytak száma. A kedden országszerte diagnosztizált közel négyezer esetnek mintegy felét jelentették Vuhanból.

Kedd éjfélig a Kínában diagnosztizált fertőzöttek száma 24 ezer fölé emelkedett, közülük eddig 892 páciens távozhatott gyógyultan a kórházból. A gyógyultak száma immár február elseje óta egyre markánsabban felülmúlja a halálos áldozatok számát.

A bizottság keddi sajtótájékoztatóján azt jelezte előre, hogy az elkövetkezendőkben a betegség halálozási aránya javulni fog, hiszen számos intézkedéssel igyekeztek támogatni a járvány frontvonalában elcsigázott küzdelmet folytató orvosokat és ápolókat, akiknek a munkáját ráadásul a szükséges orvosi felszerelések hiánya is hátráltatta.

A vuhani kórházak tehermentesítése érdekében két újabb kórházat építettek fel rohamtempóban a városban, amelyek összesen 2600 páciens ellátására alkalmasak. A kórházak közül az első hétfőn kezdte meg a működését, a második pedig csütörtöktől fogadja majd a betegeket. Vuhanban emellett hétfőn három meglévő épületet átalakítottak kórházzá.

A Hszinhua kínai állami hírügynökség jelentése szerint a vuhani hatóságok további 8 épületet – köztük sportcsarnokokat és kiállító központokat – alakítanak még át, a 11 ideiglenes intézmény így összesen 10 ezer páciens ellátását teszi majd lehetővé.

Az ország többi részéről már több ezer fős orvosi személyzet – köztük a 17 évvel ezelőtti SARS járvány idején, valamint az ebolajárvány idején a nyugat-afrikai Sierra Leonéban és Libériában szolgálatot teljesítő katonaorvosok – érkezett a helyi egészségügyi dolgozók kisegítésére.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója kedden Genfben bejelentette: nemzetközi szakértőkből álló csoportot küld Kínába az ottani kollégáik megsegítésére. A WHO vezetője már több alkalommal elismerően méltatta a pekingi intézkedéseket, amelyek szerinte lehetőséget adnak a betegség globális elterjedésének megakadályozására.

Gebrejeszusz ugyanakkor bírált egyes gazdag országokat, amiért "nagy késéssel" osztják meg a koronavírusos megbetegedéssel kapcsolatos információkat, és nagyobb nemzetközi szolidaritást kért a vírusos tüdőgyulladás-járvány leküzdésére.

Antonio Guterres ENSZ főtitkár kedden New Yorkban szintén nemzetközi szolidaritásra, valamint a járvány kapcsán megalapozatlanul elharapódzott diszkrimináció megállítására szólította fel a nemzetközi közösséget, miután világszerte több kínait és ázsiait ért rasszista támadás a járvány kitörése óta.

 

Orosz állampolgárokat repatriálnak

Nyolcvan hazatérővel a fedélzetén Vuhanból a nyugat-szibériai Tyumeny felé indult az orosz légierő első Il-76 MD típusú szállítógépe, amely részt vesz a koronavírus járvány epicentrumából hazatérni kívánó orosz állampolgárok repatriálásában – jelentette be az orosz védelmi minisztérium.

A hazatérőket a felszállás előtt megvizsgálták, és védőfelszerelést viselő katonaorvosok kísérik őket. Helyi idő szerint hétfő este leszállt Vuhanban egy második ugyanilyen szállítógép.

Tatyjana Golikova, a koronavírus elleni védekezést irányító orosz miniszterelnök-helyettes közölte, hogy Oroszország Vuhanból és Hupej tartományból 147 embert szállít haza. Többségük orosz, de van közöttük tíz fehérorosz, három kazah, egy örmény és egy ukrán állampolgár is.

Golikova azt mondta, hogy a hazatérők klinikailag egészségesek, és hogy a kínaiak a fertőzés szimptómáival senkit sem engednek elhagyni az országot. A hazatérőket Tyumeny megyében fogják két hétig karanténban, megfigyelés alatt tartani.

Anna Popova, a fogyasztóvédelmi felügyelet vezetője arról számolt be, hogy a hazatérők számára létrehozott, dupla kerítéssel körbevett rehabilitációs központot a nemzeti gárda katonái fogják őrizni.

Az orosz belügyminisztérium kedden bejelentette, hogy elkészült annak a törvénytervezetnek a szövegezésével, amely lehetővé teszi majd a veszélyes betegséggel megfertőzött migránsok kitoloncolását. A jogszabály-tervezet értelmében a deportálható külföldiek az új koronavírus mellett a HIV, a B és a C típusú hepatitisz, a tbc, a lépfene, a pestis, a lepra és más betegségek hordozói lehetnek.

 

Hongkong karantént vezet be

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében Hongkong 14 napra mindenkit karanténba fog helyezni, aki Kína más részéből érkezik –jelentette be Carrie Lam hongkongi kormányzó szerdán a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap internetes oldalán megjelent tudósítás szerint.

Az újabb óvintézkedés szombattól lép életbe, hogy az érintetteknek szükség esetén legyen idejük módosítani az útitervüket – mondta Lam, aki arról is beszámolt, hogy a hongkongi kormányzat 10 milliárd hongkongi dollárt (392 milliárd forint) különít el a járvány elleni küzdelemre.

A kormányzó közölte: kedden és szerdán újabb hat embernél diagnosztizálták a vírusfertőzést Hongkongban, közülük hárman nem utaztak az elmúlt időszakban. A fertőzöttek száma a városban ezzel 21-re emelkedett, egy beteg pedig kedden belehalt a vírus okozta betegségbe.

"A helyzet aggasztó" – mondta Lam, hozzátéve: "a következő 14 nap kulcsfontosságú lesz". A kínai szakértők az eddig ismert esetek alapján 14 napban határozták meg a vírus maximális lappangási idejét.

Lam arra is kitért, hogy orvosi szakértőkkel való egyeztetés után további korlátozásokat jelent majd be a különleges közigazgatású várost Kína többi részétől elválasztó határ forgalmát érintően.

A kormányzóra jelentős politikai és társadalmi nyomás nehezedett, hogy rendeljen el teljes határzárat a Közép-Kínából kiindult járvány kizárása érdekében. Több mint 2400 hongkongi kórházi dolgozó csatlakozott a hétfőn kezdődött egészségügyi sztrájkhoz, de a kormányzó négy határátkelő pontot – köztük a nemzetközi repülőteret – továbbra is nyitva hagyott.

A SCMP által közölt adatok alapján azonban a határt átlépők száma hétfőről keddre így is 44 százalékkal visszaesett, a beutazó utasoknak pedig mintegy 73 százaléka hongkongi lakos volt.

A Kínából érkező forgalom drasztikus korlátozása mellett a hongkongi kormányzat a közalkalmazottak számára lehetővé tette, hogy otthonról végezhessék a munkájukat február 16-ig, vagyis az eredetileg tervezett február 9-i dátumról még egy héttel megnyújtotta a távmunka idejét.

A magánszektorban számos vállalat hasonló intézkedéseket vezetett be, és a SCMP szerint több munkahelyen valószínűleg hasonlóan ki fogják tolni az irodai munka visszaállításának az időpontját.