Javuló eredményeket várnak a fővárosi turizmusban

Szerző: Szerdahelyi Krisztina

Forrás: turizmus.com

 2023. február 21. 20:47

Az 2023-as év turisztikai teljesítménye megközelítheti a 2019-es évit – hangzott el a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) „Jubileumok éve a turizmusban” című konferenciáján, ahol az idegenvezetők világnapján szakmai és kormányzati képviselők elemezték az ágazati tendenciákat.

A rendezvényen szó esett a 150 éves Budapest szülinapi programjairól, az idegenvezetés szabályozásának újragondolásáról és a Mahart Passnave legújabb fejlesztéseiről is.

Bevezetőjében Nagy Elek, a BKIK elnöke elmondta, hogy az idei év nem csak Budapest egyesítésének 150. évfordulója miatt nevezetes, hanem mert a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara húsz éve csatlakozott az idegenvezetők világnapja budapesti programsorozatának szervezéséhez. A hazai idegenvezetők az elmúlt húsz évben a világnaphoz kapcsolódva a vezetett sétákon, buszos és hajós városnézéseken több mint százezer résztvevőnek mutatták be a város nevezetességeit és kevésbé ismert értékeit, és hívták fel a figyelmet az idegenvezetőkre mint városuk, országuk kulturális követeire.

Idén február 19–26. között ismét több mint száz városnéző túrával – sétákkal, buszos és sétahajós városnézésekkel, valamint két villamosvonalon – várják az érdeklődőket és a turisztikai szakma képviselőit.

A magyar turizmus teljesítménye a legtöbb mutatóban megközelítette, némely területen meg is haladta a Covid előtti utolsó év eredményeit

Fotó: 123rf.com

2022 a kilábalás éve volt, a magyar turizmus teljesítménye a legtöbb mutatóban megközelítette, némely területen meg is haladta a Covid előtti utolsó év eredményeit ­– mondta Juhász Szabolcs, a Magyar Turisztikai Ügynökség turizmusszakmai igazgatója. Az NTAK adatok szerint 2022-ben országosan 14 millió vendéget és 39,7 millió vendégéjszakát regisztráltak, míg 2019-ben 16 millió vendég 41 millió vendégéjszakát töltött el nálunk. Budapesten tavaly 4 millió vendéget és 11,9 millió vendégéjszakát könyveltek el, ami szintén mutatja a felzárkózást a 2019-es 5,6 milliós vendégszámhoz és 14 millió vendégéjszakához. A vendégek 82 százaléka külföldről érkezett a magyar fővárosba. A vidéki forgalom kissé meg is haladta a Covid előttit: 2019-ben 27,5 millió, 2022-ben 27,8 millió vendégéjszakát regisztráltak, ami 5 százalékos növekedést jelent. Az itt eltöltött vendégéjszakák háromnegyede belföldi turistákhoz köthető.

Elhangzott, hogy az MTÜ 2022-ben a szálláshely-minősítés országosan egységes rendszerének bevezetésére is nagy hangsúlyt helyezett, tavaly több mint 7800 minősítést végeztek. Az új rendszer célja a szolgáltatások színvonalának emelése.

Juhász Szabolcs a turizmus fellendülését szolgáló eszközök sorában megemlítette az energiadrágulás hatását enyhítő 2022. novemberi turizmusmentő csomagot, illetve, hogy a kkv-k rezsi- és energiakorszerűsítési támogatását a kormányzat kiterjesztette a turisztikai vállalkozásokra is.

A jubileumok évében a fővárosba érkező külföldieket a Birth of a Metropolis szlogennel szólítják meg

Fotó: 123rf.com

A turizmusszakmai igazgató elmondta, hogy az attrakciófejlesztések után, 2022-től az MTÜ az adatvezérelt marketingtevékenységre koncentrál. Az NTAK-ba becsatornázott 45 ezer turisztikai vállalkozástól érkező adatokat, továbbá mobilcellás és bankkártya-adatokat is felhasználva tervezik a kampányokat, és az egyes üzeneteket célzottan juttatják el a különböző célcsoportokhoz. Ahol a valós idejű adatokból azt látják, hogy az előfoglalások csökkenek, azonnal be tudnak avatkozni marketingkampánnyal.

Juhász Szabolcs kitért az idegenvezetőkkel folytatott egyeztetésekre is: az MTÜ mindkét idegenvezetői szakmai szervezettel, a Magyar Idegenvezetők Egyesületével (MIE) és a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségével (MISZ) is felvette a kapcsolatot az idegenvezetői tevékenység szabályozásának újragondolása kapcsán.

Uzsák Katalin, a Miniszterelnökség területi közigazgatás működtetéséért felelős helyettes államtitkára részletesebben is foglalkozott az idegenvezetők tevékenységének szabályozási hátterével. Elmondta, hogy az egyeztetéseket követő új szabályozásnak többek között követnie kell a szakképzési rendszer átalakulását, illetve az idegenvezetői gyakorlat utóbbi években elterjedt új, innovatív megoldásait.

Faix Csaba, a Budapest Brand vezérigazgatója a 2023-2024-es Boldog szülinapot, Budapest! programsorozat koncepcióját ismertette. Ezt a várost az itt élők történetei teszik különlegessé – erre a vízióra épül a tavaly novemberben indított Nagyregény program, amelyben arra kérték a budapestieket, küldjenek a fővároshoz kötődő személyes történeteket. Ezekből a történetekből 23 kortárs szerző írja meg a Budapest nagyregényt.

Faix Csaba elmondta, hogy a külföldieket a Birth of a Metropolis szlogennel szólítják meg. A 2023-as programok kapcsán elhangzott, hogy a Budapest Brand Zrt. együttműködik a nagy sportesemények – az Atlétikai Világbajnokság és a Spar Maraton – szervezőivel. Idén is megrendezik a klasszikus kulturális programokat: többek között a Budapesti Tavaszi Fesztivált és a JazzFest Budapest rendezvénysorozatot. Kiemelt esemény lesz a november 17-ei Budapest-nap.

A Mahart Passnave idén fontos környezetvédelmi fejlesztéseket is tervez

Fotó: 123rf.com

A délelőtt záróelőadásában Spányik Gábor, a Mahart Passnave Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a vállalat idei fejlesztéseit. Elmondta, hogy az áprilisi szezonnyitással újraindulnak a nagy sikerű budapesti és Duna-kanyar körjáratok, amelyek lehetővé teszik, hogy az utasok egy-egy attrakcióhelyszínen kiszálljanak, majd ugyanazzal a jeggyel egy következő hajón folytassák az utazást. Emellett az atlétikai világbajnokság idején a Vigadó tér és az atlétikai stadion között menetrend szerint szállítják majd az utasokat.

A Mahart Passnave idén fontos környezetvédelmi fejlesztéseket is tervez elsősorban a szállodahajók kiszolgálására. A 2016 óta sikeresen működő hulladékgyűjtő hajójuk mellé saját forrásból üzembe állítanak egy új szennyvízszállító, valamint egy uszadékgyűjtő hajót, a szennyvízszállító hajó kiszolgálására pedig új zöld kikötőt létesítenek a Csepel-szigeten.Idén a Mahart szárnyashajó-flottája is megújul: a négy hajó közül hármat teljes körűen felújítanak, szintén saját forrásból.A dunai fejlesztésnek köszönhetően tavalyi hajózhatóvá vált a Duna győri szakasza, ezt kihasználva a Mahart két kabinos hajó kikötésére alkalmas kikötőt tervez a torkolathoz. A Győr Nemzetközi Hajóállomást várhatóan 2023 májusában adják át. Spányik Gábor elmondta, hogy már több hajótársaság érdeklődött az új kikötési lehetőség iránt, amely hozzájárulhat a térség turizmusának fellendüléshez.