Jazz és bor Szentendrén

Forrás: MTI

 2017. szeptember 28. 13:29

Szeptember utolsó hétvégéjén a boré és a jazzé a főszerep Szentendrén. A kiállító borászok mellett helyi kötődésű borászatok, borkereskedések várják az érdeklődőket a belvárosban, ahol kulturális és gasztronómiai programokat is kínálnak.

Szentendrén a borkultúrának nagy hagyománya volt, a város és vidéke híres volt például a kadarkájáról, olyannyira, hogy még exportáltak is belőle a „rác ürmössel” együtt. Az 1880-as évek filoxérajárványa azonban kipusztította a szőlőtőkéket, és helyükbe gyümölcsösök léptek. Az egykori bortermelésnek ugyanakkor máig megmaradtak a nyomai, mert a valamikor több mint tíz kilométer hosszú pincerendszerből még látogathatók épségben maradt szakaszok.

Erre a múltra is utal a Szentendrei Jazz- és Borfesztivál – szeptember 29. és október 1. között – amelyen a Pezseg a Fő tér elnevezésű programban már péntek déltől a pezsgőkre, habzó borokra és fröccsökre irányul a figyelem.

Péntek délutántól a jazz és a swing is felhangzik, szombaton és vasárnap pedig többek között a Dunakanyar Jazz Quartet hallható Borbély Mihállyal, a Hot Jazz Band vagy Török Ádám és a Mini Trió. A három nap alatt folyamatosan szól a zene Szentendre történelmi belvárosában és a Dunaparton, ahol egész nap a bor és a szőlő témájához kapcsolódó rendezvények lesznek.


Szeptember utolsó hétvégéjén a boré és a jazzé a főszerep Szentendrén

Fotó: iranyszentendre.hu

A gasztronómiai ételkínálatot a helyi éttermek, termelők és szolgáltatók biztosítják egyedi menüsorokkal, különleges borvacsorákkal és borkostolókkal, a Tourinform-iroda szervezésében pedig tematikus sétákra, kóstolóval egybekötött hajókirándulásokra, szakmai előadásokra és boros-zenés tárlatvezetésekre is sor kerül a három nap alatt.

A programokról bővebben a szentendreprogram.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

 

Kapcsolódó cikkek

Bor- és Jazznapok Debrecenben

2017. augusztus 01.