Jazzfest Budapest világsztárokkal a jövő héttől

Forrás: MTI

 2022. április 24. 18:29

Világsztárok, köztük Dave Weckl & Tom Kennedy, Paolo Angeli, Hadrien Féraud, John Patitucci & Joey Calderazzo, Kenny Garrett, valamint a hazai színtér kiválóságai adnak koncertet a Jazzfest Budapest című rendezvényen április 27-től május 12-ig.

Az eseményen városszerte több mint tíz helyszínen kétszáznál több fellépő lesz látható és hallható mintegy ötven koncerten.

A GetCloser Concerts által szervezett fesztivál klubokban, zenés kocsmákban, köztereken zajlik, szólni fog a dzsessz a Budapest Jazz Clubban, az Eötvös10-ben, a Fonóban, a Gödörben, az IF Caféban, a Jedermannban, a Lumenben, a Mixátban, a MOMkultban és a Turbinában is.

A programok alakításába több kulturális intézet becsatlakozott, a fesztiválon tizenkét ország muzsikusai játszanak. Kiemelt figyelmet kap az április 30-i nemzetközi dzsessznap, amikor szabadtéri ingyenes koncertekkel tisztelegnek a műfaj ünnepe előtt.

A fesztiválon kétszáznál több fellépő lesz látható és hallható mintegy ötven koncerten, több mint tíz helyszínen

Fotó: 123rf.com

A nyitónapon, április 27-én a MOMkultban lép közönség elé a Dave Weckl & Tom Kennedy Project az Egyesült Államokból, másnap a Mixátban a Tóth Viktor Right On! Feat. Piotr Wojtasik játszik. Szintén 28-án a Gödörben a SZAKCSIÁMI, azaz Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi duója szerepel, 29-én az Olasz Kultúrintézetben a szardíniai gitárvirtuóz Paolo Angeli Balázs János zongoristával és Lukács Miklós cimbalmossal improvizál közösen.

Április 30-án egy különleges nemzetközi formáció ad koncertet, amelyben két francia (Hadrien Féraud basszusgitáros és Daniel Gassin zongorista) mellett a magyar Borlai Gergő dobol, a svájci Anatole Muster pedig harmonikázik. Ezen a napon a Lumenben egy másik nemzetközi alakulat, Ken Vandermark, Paul Lytton, Elisabeth Harnik és Grencsó István Quartetje zenél.

Május 4-én a Mixátban a JD Hive, Johannes Dickbauer osztrák hegedűs zenekara lép fel, 5-én az Anima Sound System Jazz Session feat. Tim Ries a Turbinában a legendás osztrák billentyűs, Joe Zawinul életműve előtt tiszteleg, közreműködik Tim Ries, a Rolling Stones szaxofonosa.

Május 7-én a Sárik Péter Trio Luiza Zan román énekesnővel és Gyárfás István magyar gitárossal zenél együtt a Fonóban, a Kőszegi Rhythm & Brass és a NEC+, egy francia supergroup egyaránt a Mixátban ad koncertet.

Május 8-án a Fonóban a Dresch Quartet Theodosii Spassov bolgár kavalossal játszik, másnap a BJC-ben a Nagy Emma Quintet Harcsa Veronika énekessel és Ávéd János szaxofonossal, miközben a Mixátban a Heavy Weather játssza a Weather Report dalait.

Május 10-én két amerikai világsztár, a zongorista Joey Calderazzo és a basszusgitáros John Patitucci duója zenél a MOMkultban. A fesztivál másik szenzációja május 12-én, ugyancsak a MOMkultban a világhírű szaxofonos, Kenny Garrett és formációja, a Sounds from the Ancestors estje.