Jégkorszak és ősember a Mátra Múzeumban

Forrás: turizmus.com

 2017. december 11. 17:15

Hamarosan jelentős fejlesztésbe kezdenek a Magyar Természettudományi Múzeum gyöngyösi Mátra Múzeumában. A modernizációra törekedve közel háromszáz millió forint pályázati támogatással új attrakciót, egy élményteret alakítanak ki. A beruházás újabb vonzerőt jelent majd a mátraaljai városnak.

A pályázatot a Magyar Természettudományi Múzeumért Alapítvány, valamint a Mátra Múzeum konzorciumban nyújtotta be és nyerte el a támogatást. Az idén kettős évfordulót ünneplő gyöngyösi múzeum – amely 130 éve jött létre és 60 évvel ezelőtt nyitották újra – immár évtizedek óta Gyöngyös egyik kiemelkedő turisztikai látványossága. Az intézmény az elmúlt időszakban is jelentősen fejlődött, korszerűsödött és bővült, és fennállása óta több százezer látogatót fogadott. Most viszont újdonságként az őslény- és ásványtani kiállításukat alakítják át és a legkorszerűbb eszközökkel szerelik fel.

Báryné dr. Gál Edit igazgató elmondta: arra törekednek, hogy a fiatal generációt is minél jobban megismertessék az őslények és az ásványok világával. Ezért fontosnak tartják, hogy a látogatók ne csak tudással, hanem élményekkel is gazdagodjanak, aminek érdekében főleg a gyerekeket és a fiatal felnőtteket igyekeznek becsábítani a múzeumba, de ehhez ma már a hagyományos kiállítások nem elegendőek.

Ezt mérlegelve a felújítás során azt tervezik, hogy földtörténeti kalandozásra hívják majd a látogatókat és egy olyan teret szeretnénk kialakítani, amely kézzel fogható élményhez és ismeretekhez juttathatja a látogatókat. A fejlesztés megvalósításával bemutathatják. milyen volt a Mátra a jégkorszakban és hogyan élt a neander-völgyi ember. A hagyományos kiállítási tárgyak mellett, a legmodernebb berendezésekkel - 3D-s nyomtatóval, interaktív fóliával, hologramokkal - kívánják izgalmassá tenni a természettudományt.

 

Fotó: Mentusz Károly

Az élménytér egyben közvetlen kapcsolaton alapuló, interaktív foglalkoztatóként is szolgál majd és várhatóan 2018 végére készül el. A múzeum húsz oktatási intézménynek szervez majd pedagógiai foglalkozást, amely egyedülálló élményt nyújthat a térség - és az ország más részeiből is érkező - diákoknak.
Az igazgatónő arról is tájékoztatott, hogy a gyöngyösi önkormányzat folyamatosan támogatja a múzeum munkáját. A költségvetéséből évente 20-30 millió forintot juttat az intézménynek, amellyel elsősorban a múzeumpedagógiai foglalkozásokat ösztönzik. Azt szeretnék, ha már az óvodások is minél többen részt vennének ezeken az eseményeken.