Jégpályával és Müpa Sátorral indulnak a téli müpás élmények

Forrás: turizmus.com

 2021. november 10. 15:52

Idén is varázslatos téli élményekkel lepi meg közönségét a Müpa: épül a város egyik legszebb kilátással bíró jégpályája, hamarosan megnyílik a Müpa Sátor, és érkezik a decemberi időszak legkedveltebb Recirquel-előadása, a Kristály is.

2016 óta szinte minden novemberben feltűnik a Müpa melletti felszíni parkolóban egy cirkuszi sátor, hogy a karácsonyi időszak közeledtével egy csodákkal teli világot tárjon kicsik és nagyok elé.

A Müpa Sátor november 30-tól egészen január 9-ig két varázslatos ünnepi előadással várja a közönséget.

Bár tavaly csak online volt látható, idén élőben is visszatér a Recirquel téli újcirkusz-meséje, a 2018-ban bemutatott Kristály. A Vági Bence által megálmodott történetben Hólandia jégbe fagyott tájaira utazhatunk, ahol a Horányi Juli énekesnő által megformált Hókirálynő uralkodik.

Visszatér a Recirquel téli újcirkusz-meséje, a 2018-ban bemutatott Kristály

Fotó: Hirling Bálint/Müpa

A hagyományos előadásoktól eltérően itt a nézők feladata lesz segíteni az őket kalauzoló, mulatságos udvari Manónak felolvasztani a rideg királynő szívét és megmenteni Hólandia lakóit: a Manó – akinek bőrébe a nagyszerű Egyed Brigitta bújik – utasításait követve gyakorlatilag ők is részeseivé válnak a történetnek. A különleges játéktérnek köszönhetően az artisták és táncosok sokszor a nézőktől egy karnyújtásnyira suhannak el, így téve még felejthetetlenebbé az élményt minden korosztály számára.

A József Attila-díjas író-költő, Szabó T. Anna csillogó humorát jól ismerhetjük már verses költeményeiből. Az Égigérő mese a hétköznapjainkban jelen lévő mindennapi szorongásokra ad jókedvű, szellemes, zenés-dalos választ: hogy figyelemmel és szeretettel még a néha kilátástalannak tűnő helyzetek is megoldhatóak. Halasi Dániel rendező igazi szupercsapatot állított össze a feladatra: a szereplőket a Lóci játszik zenekar frontembere, Csorba Lóci és a hegedűművész Farkas Izsák vezette kilencfős zenekar kíséri majd. Előbbi pedig nemcsak zenei, de színészi tehetségét is megcsillanthatja, hiszen többek közt Balla Eszter, Palya Bea és Ember Márk mellett ő kelti életre a mese egyik szereplőjét.

A Müpa Jégpályán a csodás dunaparti panoráma mellett élőzenére lehet korcsolyázni

Fotó: Pályi Zsófia/Müpa

A Müpa Sátor mellől idén sem hiányozhat a már jól megszokott Müpa Jégpálya, ahol a csodás dunaparti panoráma mellett immár élőzenére lehet korcsolyázni. A fedett korcsolyapálya oldalában épülő színpadon ugyanis olyan előadók lépnek majd fel, mint az első Müpa Garázsband Fesztivál közönségkedvence, az azóta már a hazai klubok és fesztiválok állandó fellépőjévé vált The Bluebay Foxes, vagy épp az Irie Maffiából megismert Sena különleges projektje, a DagaDub. Itt lesz a jazz és az elektronikus zene tökéletes keverékét játszó Freakin’ Disco, a Qualitons és a Jégkorszak gitárosaként ismert Szőke Barna projektje, a MYGL, valamint a fővárosi és vidéki táncházak állandó fellépője, a Fanfara Complexa is.

Érkezik a Caussanel Izabella és Orbay Lilla jazzénekesnők alkotta Ephemere Duo, a hazai jazz örökifjú legendája, Elek István és kvartettje, de a kiemelkedő jazzénekes-dalszerző, Hajdu Klára és a Balázs Elemér Groupból ismert Szakonyi Milán is közös koncertet ad.

Egészen biztosan fergeteges ritmusokra számíthatunk a Sounds of Handpantől, akik a világ egyik legfiatalabb hangszerének mesterei, a Mongooz and the Magnet frontembere, Ian O’Sullivan bensőséges hangvételű szólóprojektjén pedig személyes témákat boncolgat. A csodálatos hangú és hatalmas érzéssel daloló énekesnő, Bencze Alma kvintettjével az amerikai jazz legszebb téli örökzöldjeit hozza el, az egyik legintenzívebben fejlődő hazai indiesoul-pop zenekar, a Ruby Harlem pedig megalapozza a hangulatot az új év indításához.