Szép számok Székesfehérváron

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 27. 10:05

A 8,1 %-os országos átlaghoz képest Székesfehérváron 21 %-kal nőtt a vendégéjszakák száma 2017-ben, és tapasztalhatóan továbbra is népszerű a város mind a hazai, mind a külföldi turisták körében.

A friss adatokat F. Szegő Krisztina ügyvezető és dr. Cser-Palkovics András polgármester kedden sajtótájékoztatón ismertette.

Az elmúlt időszakban napvilágot láttak napvilágot a Központi Statisztikai Hivatal turisztikai adatai az év első 7 hónapjáról, melyekből kiderül, hogy ismét bővült a turisztikai látogatószám, és valamennyi turisztikai mutató országosan. Arról, hogy Székesfehérváron hogyan alakult a szezon, szintén képet adnak a 2017. július végégi tartó időszakról rendelkezésre álló statisztikai adatok.

Megtudhatjuk, hogy Fehérváron a vendégéjszaka számok korábbi dinamikus növekedése tovább folytatódott az év első felében, hiszen az időarányos adatok szerint 21%-kal nőtt a városunkban kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma, mely magasan az országos átlag (8,1%) fölött van.


Ehhez a nagyarányú növekedéshez a külföldi látogatók 16%-kal, a belföldi látogatók pedig 26%-kal járultak hozzá. A vendégek száma ennél is nagyobb, 29%-os növekedést mutat, a szállodai szobakapacitás kihasználtsága 2017-ben átlagosan 58% volt július végéig, ami megegyezik az országos átlaggal. Az adatokból arra következtetünk, hogy Fehérvár egyre keresettebb és kedveltebb turisztikai célpont a belföldi kulturális célú utazások terén is. Megmutatkozik ez a tendencia a városi rendezvények népszerűségében és a kulturális kínálat keresettségében is. – ismertette F. Szegő Krisztina, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Bár a nyári hónapok még mindig kiemelkednek, de a vendégéjszaka számok éves megoszlása azt mutatja, hogy a látogatások nem korlátozódnak egy-egy kiemelt rendezvény idejére. A növekedéshez folyamatos fejlesztések, a vonzerő és az ismertség növekedése egyaránt hozzájárulnak.

A 11 kiállítóhelyet (köztük a Nemzeti Emlékhelyet is) magában foglaló Szent István Király Múzeum összes kiállítóhelyének tavalyi összes látogatószáma (közel 94 ezer) idén már szeptember közepén 50%-kal nőtt, több mint 140 ezer látogatót regisztráltak.

A múzeum időszaki kiállításai, köztük a Gorsiumban bemutatott Pompeji kiállítás, a fehérvári Döntés, vagy a jelenleg is futó Aba-Novák életmű kiállítás több mint 84 ezer látogatót vonzottak. Ugyancsak imponálóak a városi rendezvények és a kulturális intézmények adatai is.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester szerint 2013 fontos fordulópont volt a város életében, hiszen a Szent István Emlékév óta számos új rendezvénnyel gazdagodott a fehérvári kínálat, a helyiek és az ideérkező vendégek is szívesen kapcsolódnak be a programokba és fokozatosan erősödnek a helyi szolgáltatók is – legyen szó cukrászdákról, szállodákról, szimfonikus koncertekről, színházi előadásokról, vagy éppen a Tourinform iroda kínálatáról. A város minden területen és minden lehetséges anyagi és egyéb eszközzel ösztönzi ezt a folyamatos fejlődést.

A Tourinform iroda a megnövekedett érdeklődést újabb és újabb programok szervezésével szolgálja ki. Évről évre egyre több és szélesebb körű garantált programok száma és látogatottsága is azt mutatja, hogy nagy az igény a kulturális kínálat megismerésére, különösen vonzóak az egyedi tematikák és az interaktív programok. A tendencia tehát kézzel fogható, és ez további reményekre jogosítja a szakembereket, akik a kulturális turizmus terén tevékenykednek.

A Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. idén arra is elérkezettnek látta az időt, hogy az EDEN díjra pályázzon, rangos versenyen mérettesse meg a város és környéke turisztikai kínálatát.F. Szegő Krisztina szerint a döntőbe jutott pályázat alapján elmondhatjuk, hogy a szakma is visszaigazolta a helyi kínálat vonzerejét, és a helyi turisztikai menedzsmentés a szolgáltatók színvonalas munkáját.