Tavaly rekordokat döntött a horvát turizmus, de 2024-re számos kihívást jósolnak

Forrás: turizmus.com

 2024. január 05. 13:14

Tavaly Horvátországban 20,6 millió turistaérkezést és 108 millió vendégéjszakát regisztráltak az eVisitor rendszer adatai szerint, amely az előző évhez képest kilenc, illetve három százalékos növekedést jelent az országban.

2023-ban Zágrábban 13 százalékkel növekedett az eltöltött éjszakák számra, emellett Isztria, Split-Dalmácia és Kvarner területén emelkedett leginkább a vendégforgalom. A legnépszerűbb úti célok közé tartozott Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Split és Umag.  A kereskedelmi szálláshelyeken a 2019-es, járvány előtti évhez képest 1,2 százalékos növekedés volt tapasztalható a vendégéjszakák számában.

A tavalyi évben a legtöbben Németországból érkeztek Horvátországba, őket követte Szlovénia, illetve Ausztria. A magyarok a 8. legnagyobb külföldi küldőpiacnak ígérkeztek.

Zágrábban jelentősen nőtt a vendégéjszakák száma

Fotó: 123rf.com

 

Decemberben 17 százalékkal nőtt a turistaérkezések száma 2022 azonos időszakához képest, sőt az adatokból az is kiderül, hogy közel 90 ezer vendég ünnepelte az újévet Horvátországban, ami 12 százalékkal több az előző évinél. Szomszédunk télen is bővelkedik programokban, korábban összegyűjtöttünk 10 dolgot, amit hideg időben is megtehetünk Horvátországban.

Mindezek ellenére, Kristjan Staničić, a Horvát Idegenforgalmi Közösség igazgatója elmondta, arra számítanak, hogy 2024 kihívásokkal teli év lesz, figyelembe véve a globális geopolitikai és makrogazdasági helyzetet, valamint a küldőpiacaik jelenlegi helyzetét – írja a SchengenVisaInfo.