Jöjjön ki Óbudára

Forrás: turizmus.com

 2017. március 30. 18:12

Nem csak egy "jó túrós csuszára" várják a belföldi és külföldi turistákat Óbudán, a szolgáltatók összefogásával intenzív és nagyon kreatív turisztikai tervezés és fejlesztés zajlik a 120 ezer lakosú, kivételes adottságokkal bíró kerületben.

Elvitathatatlan motorja ennek a folyamatnak Bús Balázs polgármester, aki a március 30-án megrendezett egész napos turisztikai konferencia és workshop nyitóelőadójaként összefoglalta Óbuda egyedi jellegzetességeit és lehetőségeit.

Mint mondta, a Óbuda-Békásmegyer a maga 120 ezer lakosban szinte város a városban, az ország 6. legnagyobb városa lenne, Győrrel fej-fej mellett.

Balról jobbra a turisztikai workshop előadói: Pozsár Péter (HelloWood), Virág Benedek, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Kft.ügyvezetője, Bús Balázs polgármester, Békefi Anna, az Óbudai Turisztikai egyesület elnöke, Láng Orsolya, az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park igazgatója és Lengyelné Kurucz Katalin, az intézmény közönségkapcsolati vezetője

Fotó: turizmus.com

Különleges történelmi emlékei lenyűgözőek és egyszerre izgalmasak. De nemcsak a múltja, hanem jelenje is ara perdesztinálja, hogy széles körben érdeklődésre tartson számot a turisták körében. A Fő tér köré épült múzeumnegyedével, a Bécsi út - Kolosy tér környékén kialakult gasztrosétányával, a Dunával és a másik oldalról szegélyező budai hegyekkel ez egy kifejezetten izgalmas kerület, amelyet 2006 óta igyekeznek szisztematikusan bemutatni és még vonzóbbá tenni nemcsak a helyiek, hanem a teljes budapesti, sőt hazai lakosság, sőt a külföldi turisták számára. Rengeteg ötletes és kreatív fejlesztés megvalósult azóta, illetve fontos lépés volt, hogy megalakult az Óbudai Turisztikai Egyesület, amely a kerleti szolgáltatókat összefogja. Idén már így jelent meg Óbuda az Utazás kiállításon is.

 

Sok még a lehetőség, van még mit tenni

Bús Balázs kiemelte,sok még a kihasználatlan lehetőség és jobb sorsra érdemes terület a kerületben, ezek hasznosítására folyamatosak a törekvések, számítanak a fejlesztésekben a fővárosra, és remélik, hogy a helyekhez méltó tulajdonosi szemlélettel állnak majd hozzá ezekhez. Ilyen például a Hajógyári-sziget, a Gázgyár területe, illetve a Római-part és a Mocsáros dűlő (lovas sportok) fejlesztése.

Hátránya a kerületnek a közlekedés, elmaradtak a P+R parkolók építése, és hiányzik az M0 északi szektorának megépítése is, amely levenné a forgalom egy részét a városrészről. Aki ma erre jár autóval a délutáni órákban, az átérzi, miért is lenne erre szükség. Mindenesetre ötletes kezdeményezést vezetett be a hátrányból előnyt kovácsolva az Aquincumi Múzeum: Dugó blogot indított, amely alapján az erre araszolók elolvashatják, hogy hazafelé vánszorogva mit láthatn(án)ak tőlük jobbra és balra...

Szintén hiány, kevés a kerületben a szálláshely, az önkormányzatban felmerült, hogy saját beruházásban pótolja ezt a lehetőségeihez mérten.

Óbuda asztala a workshop előtti percekben

Fotó: turizmus.com

 

Fejlesztések startra készen

A megvalósítás előtt álló, sőt részben elkezdett fejlesztésekről Virág Benedek, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Kft. ügyvezetője beszélt.

Kiemelte a VEKOP - 4.1.1.pályázati konstrukciót, melyen belül aktív turisztikai infrastrukturális fejlesztésekre lehet pályázni. A kerület északi határán, a Barát-parak és a Duna találkozásánál kerékpáros és evezős központ kialakítását kezdik meg. A kerületben már 6helyen működik BuBi állomás, ezek számát elképzelhető, hogy növelik. A Berguson kerékpárgyártó céggel közös projekt lenne egy  elektromos kerékpárokkal működő közbringa rendszer, amely óbudai kiindulóponttal kiterjedne az egész Dunakanyarra. Véletlenül létezik már megvalósíthatósági tanulmány hasonló célokra, ezt Szentendre készíttette el még 2015-ben. A kerületben a Cella Trichora környékén városi közparkot alakítanak ki közösségi funkciókkal, közösségi tervezés eredményeként. Mindez csak néhány, a kerület tervei közül, melyek kreativitását jól mutatja, például a Gázlámpa Kiosk megszületése is.

 

Közösségbe szervezve

Békefi Anna, az Óbudai Turisztikai Egyesület elnöke az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, melyben az egyesület - és a kerület szolgáltatóinak - működése példaszerű. Már az Esernyős - Óbudai Kulturális, Turisztikai és Információs Pont
megszületése is óriási lépés volt, az elmúlt időszakban megtörtént az alapozás a turisztikai termékek, csomagok kialakításához, a workshop is egy ilyen következő állomás volt. A tervek között szerepel szorosabb kapcsolat kialakítása a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, és kreatív termékek, szolgáltatások növelése, s már most is izgalmas helyi termékek érhetők el az Óbuda Shopban.

AZ eseményen bemutatta fejlesztéseit az Aquincumi Múzeum és Régészeti Park is, bebizonyítva, egy múzeum is lehet trendi, modern, ötletes, vagány.

Az előadásokat rövid, de annál hangulatosabb, belső kertben megrendezett szendvicsebédet követően workshop követte közvetlen tárgyalásokkal.

Kötetlen beszélgetés a Szindbád Rendezvénytér és az Esernyős Infopont udvarán

Fotó: turizmus.com

 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Gasztropláza épül Óbudán

2017. február 16.