Jókai napok Balatonfüreden

Forrás: MTI

 2019. április 17. 14:20

Április 25-én kezdődik a 28. Jókai napok rendezvénysorozat Balatonfüreden, amelyre irodalmi, gasztronómiai és színházi programokkal várják az érdeklődőket.

A rangos rendezvény a Balatonfüredhez több szállal kötődő író emléke előtt tiszteleg lassan 3 évtizede. A programsorozat első napján a Kecskeméti Énekes Kör és a Mendelssohn Kamarazenekar ad koncertet az Anna Grand Hotelben Fájdalom, hit szeretet címmel. Pénteken térzenével indul a nap az Ifjúsági Fúvószenekar közreműködésével, majd az ünnepélyes megnyitóra kerül sor a Jókai Emlékház udvarán, ahonnan ezt követően irodalmi sétára indulhatunk. Délután az Irodalmi Magazin Jókai-lapszámát mutatja be Szilágyi Márton egyetemi tanár, Tóbiás Krisztián, a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője és Lipp Mónika művészettörténész a Zsigmond utcai Bergmann Cukrászdában, a Vaszary Kávézóban pedig a szívkórházról és az itt gyógyulást kereső irodalmárokról is hallhatnak előadásokat az érdeklődők.

A Kaposvári Egyetem Rippl Rónai Művészeti kar művésztanárai és színművész szakos hallgatói lépnek fel az Anna Grand Hotel termében a hagyományos gálaesten, a Jókai hajó fedélzetén pedig felolvasást tartanak, ahol Hoppál „Basspoetry” Mihály zenei improvizációkkal lép a közönség elé.

A Koloska-völgyben idén is megrendezik a Jókaibableves-főzőversenyt, melyen mintegy ötven csapat vesz részt szombaton.

Mesés-bábos tárlatvezetést rendeznek a Bárókerti Bábszínház közreműködésével a Jókai Emlékházban vasárnap délután, este a Kisfaludy Galériában Rabindranáth Tagore és Lálan dalait szólaltatja meg Parvathy Baul Nyugat-Bengáliából származó énekesnő és Wittek Béla, aki arab lanton kíséri.

A balatonfüredi Jókai-villa a rendezvénysorozat egyik központ helyszíne

Fotó: balatonfured.hu

A rendezvény keretében együttműködési megállapodást köt Balatonfüred a Kaposvári Egyetemmel, melynek révén, az egyetemen működő Rippl-Rónai Művészeti Kar színművész diákjai évente legalább négy fellépési lehetőséget kapnak a városban – hangzott el a rendezvény sajtótájékoztatóján.

A Jókai napokhoz kapcsolódva május 1-jén Jókai-majális várja a családokat színházi előadásokkal, tánccal, tárlatvezetéssel, koncertekkel és múzeumi alkotófoglalkozásokkal.