Jól fialnak az osztrák Esterházy-csoport műemlékei

Forrás: turizmus.com

 2018. június 08. 12:09

Egy Fertő-tavi fesztiválnyár elnevezésű nagyszabású programsorozatot is terveznek.

A magas jövedelmezőség 2017-ben is jelentős beruházásokat (4,1 millió euró) tett lehetővé a gazdasági vállalkozások erősítése és a történelmi műemlékek állagmegőrzése területén. Az alapítványok fennállása óta ezzel együtt több mint 58,4 millió eurót fordítottak a történelmi műemlékek, Fraknó vára, a kismartoni Esterházy-kastély és a Szentmargitbányai Kőfejtő fenntartására és továbbfejlesztésére.

A turizmus és kultúra területén lezajlott beruházások által is jelentős fejlődésnek  lehettünk tanúi: éves szinten több mint 510 000 látogatóval az Esterházy-csoport változatos kulturális és turisztikai kínálata Burgenland és a pannon térség legvonzóbb attrakciójává vált.

A fraknói vár

Fotó: turizmus.com

Az Esterházy-csoport 2017-es konszolidált árbevétele 53,0 millió eurót tett ki, ami 6,4 %-os növekedést jelent 2016-hez képest. Az összforgalomból továbbra is az erdő-, mező- és természetgazdálkodás - PANNATURA márkanév alatt -, illetve az ingatlanok és szabadidős létesítmények adják a legnagyobb részt. Előbbi 32,7 millió euró forgalmat (+5,5%) és 7,4 millió eurós üzemi eredményt, utóbbi 7,8 millió euró forgalmat (+6,4%) és 4,5 millió eurós üzemi eredményt generált és ezzel a csoport legjelentősebb jövedelemtermelő ágazatai.

Az Esterházy-vállalatcsoport sikeres évkezdetre tekinthet vissza. Áprilissal bezárólag ismét sikerült növelni a bevételt: a 16,4 millió euró az előző év hasonló időszakához képest 4,4%-os emelkedést jelent. Beruházásokra 2018-ban 5,3 millió eurót irányoztak elő. A vállalatcsoport sikereihez 327 kolléga járul hozzá, ami 273 teljes munkaidőben foglalkoztatott főnek felel meg. 

A 2017-es választások után az év végén tárgyalások kezdődtek Burgenland tartomány képviselőivel. Ennek eredményeként jött létre 2018 februárjában egy komplex megállapodás, amely mindkét fél részére pozitív változásokat jelent.

A legfontosabb eredmény, hogy a kismartoni Esterházy-kastélyt ért károk ügyében folytatott pert egyelőre szüneteltetik. Egy feszes ütemterv alapján a felek megpróbálnak bíróságon kívül megegyezni, s így több milliós bírósági és tanácsadói költségeket tudnak megspórolni.

A megegyezés a remények szerint nagy hatással lesz a turizmus és kultúra terén a jövőben létrehozandó közös projektekre is. Más nagy rendezvényszervezőkkel együtt egy Fertő-tavi fesztiválnyár elnevezésű nagyszabású programsorozatot terveznek. A tartomány kulturális projektjei, mindenek előtt a Burgenlandi Ünnepi Hetek illetve az Esterházy-csoport szentmargitbányai operaelőadásai és Herbstgold fesztiválja a jövőben egyeztetik, koordinálják programjaikat.

A tartomány a szentmargitbányai operaelőadásokat - elismerve azok növekvő regionális szerepét - jövőre már támogatni fogja, s ennek köszönhetően 2019-ben a Varázsfuvola kerül majd színpadra. Az Esterházy vállalta továbbá, hogy széleskörűen támogatja a tartományt, amikor 2021-ben Burgenland tartomány megalapításának 100 éves évfordulóját fogják ünnepelni.

Kapcsolódó cikkek