Jól halad az „Ördöglovas" kastélyának fejlesztése

Forrás: turizmus.com

 2019. június 18. 11:51

A Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében megindult bajnai Sándor-Metternich-kastélyegyüttes fejlesztésének építési munkálatai jelenleg 50%-os készültségi állapotban vannak – mondta el Virág Zsolt, a programok miniszteri biztosa.

A kastélyegyüttes és parkja 1,5 milliárd forint európai uniós, valamint közel 240 millió forint hazai forrásból újul meg – közölte lapunkkal a Miniszterelnökség.

Míg a helyszínen folyamatosan zajlik a festőrestaurátori munka, addig a fém-, stukkó-, és farestaurátori munkákat műhelyekben végzik a szakemberek. Az épület főhomlokzatán jelenleg vakolási és kő szakipari munkák történnek, folyamatban van a nyílászárók felújítása, a műemlék belsejében pedig az elektromos és gépész alapfelszerelések kiépítésének munkálatai zajlanak.

Az építési munkálatok közben több, barokk kori, ám az idők során átépített pinceboltozat került feltárásra.

Most zajlik a falfestések restaurálása

Fotó: Miniszterelnökség

Az „Ördöglovas”, gróf Sándor Móric kastélyát Hild József, neves klasszicista építészünk tervezte. Belsejének dekorációs munkáit Alessandro Sanquirico, a milánói Scala díszlettervezője végezte a gróf megbízásából, most zajlik az „etruszk” és a „pompeji”, valamint a „Raffaello-terem” falfestéseinek restaurálása.

A kastély külső-belső felújításával párhuzamosan zajlanak a tájépítészeti munkák is, amelyeknek köszönhetően a parkosítás, a fák ápolása a végéhez közeledik.

A belső terek elkészültével megkezdődik a kiállítások kialakítása is, amelyek a hercegi rezidencia épületének és a nagy múltú Sándor-Metternich családnak, kiemelkedő tagjainak a történetét mesélik majd el,  élményszerű módon.

2020 első negyedévében adhatják át a megújuló kastélyt

Fotó: Miniszterelnökség

A földszinten a kastély feltárt barokk falfestményei, valamint a kastélykápolna egykori felszerelését képező, iparművészeti remek miseruhák képezik a legfontosabb látványosságot. A kiállítás következő fókuszpontját gróf Sándor Móric kalandos élete adja, amelyben nemcsak nevezetes lovas bravúrjait, a már életében hozzá kötődő legendákat, hanem gazdasági és kulturális tevékenységének érdekességeit is megismerhetik a látogatók. A „női” szárnyban Pauline von Metternichről, mint a 19. századi közép-európai kultúrtörténet fontos személyiségéről szól a kiállítás három terme, ezen rész egyik fő attrakciója a sarokszalon korhű visszaállítása lesz.Az építési munkák 2019 utolsó negyedévében befejeződnek, a kastély átadására a felszerelés és a kiállítások berendezése után, várhatóan 2020 első negyedévében kerül sor. A projekt beruházója a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.