Jól zárta az első hét hónapot a Közép-Dunántúli Régió

Forrás: Magyar Turisztikai Ügynökség

 2016. szeptember 20. 19:10

A KSH által közzétett előzetes adatok szerint a Közép-Dunántúli Régió jól teljesített az év első 7 hónapjában. A január–úlius időszakot tekintve elmondható, hogy mind a vendégek számában, a vendégéjszakák számában és az átlagos tartózkodási idő tekintetében is növekedés tapasztalható.

Mintegy 17,7 %-kal több vendég érkezett a régió kereskedelmi szálláshelyeire az első 7 hónap során, akik 18,7 %-kal több vendégéjszakát töltöttek el az előző év azonos időszakához viszonyítva. A vendégek átlagosan 2,3 éjszakát töltöttek a szálláshelyeken, mely 0,8%-os növekedést mutat.

A belföldi vendégek és a vendégéjszakák száma a kereskedelmi szálláshelyeken szintén növekedést mutatnak (vendégek száma: 19,5%-os, a vendégéjszakák száma: 21,8%-os) az előző év azonos időszakához viszonyítva. A régióban eltöltött átlagos vendégéjszakák száma a belföldi vendégeket tekintve 2,1 éjszaka, mely 1,9%-kal magasabb az előző év azonos időszakához képest.

A január-július időszakot tekintve a külföldi vendégek száma és a vendégéjszakák száma is 10,8-10,8 %-kal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva és átlagos tartózkodási idejük nem változott, ők átlagosan 3,1 éjszakát tartózkodnak a régió kereskedelmi szálláshelyein.

A Közép-Dunántúli Régió fő küldő országai közül a január-júliusi időszakot tekintve kiemelkedő a Szlovákiából érkező vendégek számának növekedése (17,2 %), és az általuk a régió kereskedelmi szálláshelyein eltöltött vendégéjszakák száma, mely 23,2%-os növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. A régió az elmúlt időszakban erős kampányt folytatott Szlovákiában az MTÜ szlovákiai külképviseletével együtt.