Jön a burkatilalom Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2017. szeptember 24. 13:52

Az osztrák hatóságok különféle kiadványok terjesztésével és hirdetményekkel emlékeztetik a városlakókat és a turistákat arra, hogy október 1-jétől hivatalosan tilos a muszlim nőknek eltakarniuk az arcukat Ausztriában.
A törvényi úton életbe lépett burkatilalomra mindenütt az országban több nyelven (németül, angolul, arabul és törökül) kirakott táblák, szemléltető feliratok figyelmeztetnek, aki pedig megszegi (akár arcának egy részét is elfedve), annak 150 eurós (178 USA dollár) bírságot kell kifizetnie.

A tilalomról az osztrák belügyminisztérium a honlapján is részletesen tájékoztat, felsorolja azokat a helyszíneket, intézményeket, közlekedési eszközöket, ahol semmilyen formában sem takarható el az arc.

Ugyanakkor kitérnek arra is, hogy a tilalmat megszegő nőknek erőszakkal nem veheti le hivatalos közeg, rendőr a fátylat az arcáról. Viszont az ilyen esetekben az illetőt bekísérhetik a rendőrségre, ahol igazoltatják.


Október 1-jétől hivatalosan tilos a muszlim nőknek eltakarniuk az arcukat Ausztriában

A tilalom nemcsak a burkákat és nikábokat érinti, hanem minden egyéb olyan viseletet – pl. símaszk, egyszerű sál, vagy akár egészségügyi maszk, amihez nincs orvosi engedély – amely miatt nem ismerhető fel a személy – hívja fel a figyelmet a tilalomra a Wiener Zeitung.

A törvény arra is kitér, mely esetekben – egészségügyi okokból, hideg időjárás miatt, tradicionális rendezvényeken, pl. álarcos bál, vagy olyan sporteseményen, ahol előírás az arc védelme – indokolt az arc részleges eltakarása.

Az osztrák kormánykoalíció az intézkedést az érintettek integrálódásának segítése érdekében hozta meg, hangsúlyozva, hogy az arc teljes eltakarása egy elmaradott középkori ideológia hithű követése, mely nem része az osztrák és az európai kulturális hagyományoknak.