Jön a Campus Fesztivál

Forrás: turizmus.com

 2018. július 17. 09:14

Debrecen egyik legnagyobb és legkomfortosabb nyári nagyrendezvényén idén négy nap alatt 19 programhelyszínen 255 zenei előadó és mintegy 200 egyéb program és attrakció várja a látogatókat.

Ezúttal olyan nevek kerültek a programkínálatba, mint az amerikai hiphop/R&B énekes, dalszerző, producer Akon, a kaliforniai hardcore/punk zenekar Ignite, a marokkói-holland DJ-producer R3hab, a drum and bass műfaj egyik legismertebb formációja Sigma, a techno legenda Scooter, vagy a holland My Baby! A külföldi sztárvendégek mellett, kiemelt jubileumi műsorral készül Ákos, a Tankcsapda és Lovasi András is. Megannyi magyar kedvenc látható majd a debreceni Nagyerdőn, Majka & Curtis, Punnany Massif, Kowalsky meg a Vega, Szabó Balázs Bandája, Akkezdet Phiai, Brains, az idei Campuson rekordszámú, több mint kétszáz hazai koncert várható. A zenei sokszínűség idén lesz a legnagyobb. A népzene, world music, klasszikus zene képviselői is nagy hangsúlyt kaptak és újdonság, hogy minden nap autentikus cigányzenekar is húzza majd a talpalávalót a nóta-karaoke sátorban. A zenei programok mellett jönnek a Dumaszínház humoristái, a kulter.hu színpadon pedig éjszakánként mozizni is lehet majd.

Figyelem! Áthelyezték a főbejáratot!

Fotó: turizmus.com

Idén minden eddiginél nagyobb gondot fordítanak a családokra és a gyerekekre. A Campus Kópé Családi Játszóligetben rengeteg attrakció, zsonglőrök, gólyalábasok mellett többek között az Agóra tudományos játékait és a DMK kézműves foglalkozásait is megtaláljuk. Először lesz önálló cirkuszi program a fesztiválon, valamint a tavalyi sikerre tekintettel idén is kitelepül a Csokonai Színház, népszerű nyáresti darabokkal és éjféli jazzkoncertekkel. A sokszínű kulturális kínálatot irodalmi, tánc-, komolyzenei és képzőművészeti programok is gazdagítják. A részletes program megtalálható az applikációban és a weboldalon, valamint a hamarosan érkező programfüzetben.

Idén is nagy figyelmet fordítanak a családokra és a gyerekekre

Fotó: campusfesztival.hu

A fesztivál területét illetően komoly változás, és ez minden látogatót érint, hogy a főbejárat az Ady Endre sugárútnál a Ködszínház felől lesz, ide kerülnek a jegypénztárak is. A változás a közönség kényelmének szempontjából történt, egyrészt sokkal tágasabb, szélesebb az új bejárat, a Nagyerdei Stadion déli oldalának megnyitásából adódóan pedig több tér jut a fesztiválozónak. Ezzel a fő közlekedési útvonal átkerül a stadion déli oldalára, onnan indul el az a kör, amely a stadion keleti oldalán vezet át, felvisz az északi rendezvénytérre, aminek környékén a legtöbb programhelyszín található majd, innen a Víztornyot érintve jut el a nagyszínpadig az útvonal, ezzel a stadiont körülölelve helyezkedik el a Campus Fesztivál. A legnagyobb programhelyszínek közül a bejárat áthelyezésével megváltozik az Egyetem tér helyszíne is, amely az új főbejárathoz kerül.

Egy kép tavalyról

Fotó: campusfesztival.hu

Idén 11. alkalommal vesz részt saját helyszínnel és színpaddal a Debreceni Egyetem a Campuson. Az Egyetem tér minden évben a leglátogatottabb nappali rendezvényhelyszín a fesztiválon. Tavaly mintegy tízezren keresték fel az egyetemi standokat és programokat. Idén 16 faházban 30 egyetemi egység mutatkozik be. A szervezők 40 jelentkező közül választották ki a legígéretesebb egyetemi bemutatkozókat. A hazai fesztiválkínálatban a Campus Fesztivál a családias jelleg mellett a Debreceni Egyetem jelenléte miatt is egyedi. Az intézmény számára a tudomány népszerűsítése mellett a leendő egyetemisták elérése, a kapcsolatépítés miatt is fontos a rendezvény. A Continental főtámogatói részvétele pedig az egyetemnek is kiemelt jelentőségű, hiszen az intézmény mindent megtesz azért, hogy képzési, tudományos és kutatási területen is megfelelően kiszolgálja a városba érkező német járműipari óriáscéget.

Ez Debrecen egyik legnagyobb rendezvénye

Fotó: campusfesztival.hu

A műszaki terület mellett az agrártól az orvosláson át a természet- és társadalomtudományokig minden tudományterület bemutatkozik. A kínálat bőséges, hiszen idén először települ ki az Állam- és Jogtudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar és a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház. A jogászok és a Praetor Szakkollégium jogi kvízekkel készülnek, játékaikat „Öltözz be bírónak!” és „Hozz ítéletet!” címmel hirdetik és óriás társasjátékkal is várják a vállalkozó kedvű fesztiválozókat. A Gyógyszerésztudományi Kar szintén most mutatkozik be első alkalommal, stílusosan PatikaLand a standjuk neve, ahol kapszulákat, kúpokat, saját kenőcsöket lehet majd készíteni és a különböző gyógynövényeket s megismertetik a látogatókkal. Gondolnak a megfáradt fesztiválozókra is, akik a regenerálódáshoz C-vitaminos kapszulát készíthetnek saját maguk, amit a gyógynövényekből készített teával el is fogyaszthatnak. A másfél éve az egyetemhez tartozó Kenézy Gyula Egyetemi Kórház is kitelepül, a fesztivál 4 napján szűrő- és oltópontot üzemeltetnek infektológus és hepatológus szakorvosokkal (lesz pld. anonim HIV, HCV, HBV-szűrés, gyorsteszteket végeznek és szükség esetén oltásokat is beadnak). Aki pedig elfárad a sok tudománytól, az a relax-sarokban regenerálódhat.  Az intézmény új címeres arculatát/logóját sokszor láthatják majd a fesztiválozók, mivel kiköltözik az egyetemi ajándékbolt is.

A színpad idén is folyamatosan kínál látnivalókat

Fotó: campusfesztival.hu

A standok mellett minden délutántól hajnalig kínál programokat az egyetemi színpad: a Tálentum sávban fiatal zenekarok, művészek mutatkoznak be, az Aud Max sávban Zacher Gáborral, Csernus Imrével és a Mi kis falunk színészeivel lehet találkozni. Lesz Dumaszínház, esténként pedig igazi zenei sokszínűség lesz a színpadon: a jazz-től a retrón át a rockig bőséges lesz a kínálat. Érdekesség, hogy a szombati napon az egyetem könnyűzenei képzésének hallgatói és a rektori vezetéssel megerősített Android lépnek fel és az egyetemi színpadon találkozhatnak a fesztiválozók más kedvenceikkel is: a Parno Graszttal, a Vis Maiorral, Dánielfy Gergő és az Utazókkal, Marót Viki és a Nova Kultúrzenekarral, a Debrecen Dixieland Band tagjaival. A koncertek után pedig DJ és Karaoke party lesz.

 

Kapcsolódó cikkek