Jön a Nagy Ugrás: közös csobbanás a folyókért

Forrás: turizmus.com

 2019. július 01. 11:41

Az élővizek megőrzéséért ismét közös csobbanásra hív a WWF Magyarország. A központi esemény az EFOTT fesztiválon lesz július 14-én, a Velencei-tónál.

Folyóink és vizes élőhelyeink a Föld minden élőlénye számára nélkülözhetetlenek, mégis komoly veszélyben vannak. Vizeink megőrzéséért a WWF Magyarország idén is közös csobbanásra hív mindenkit: július 14-én Európa-szerte tömegek ugranak az élővizekbe, amelyhez bárki csatlakozhat saját szervezésű eseménnyel.

A WWF Magyarország központi eseményének 2019-ben Velencén az EFOTT fesztivál ad otthont, ahol a résztvevők 15 órakor közös vízbe ugrással hívják fel a figyelmet éltető vizeinkre.

A vizes élőhelyek, tavak és folyók azok az ökoszisztémák, amelyek élővilága a legnagyobb mértékben csökken a Földön: az édesvízi gerinces fajok populációi az 1970-es évek óta 83%-kal zsugorodtak. Vizes élőhelyeink 87%-a eltűnt, és folyóink közel 50%-át már jelentősen átalakítottuk.

A kormányoknak, döntéshozóknak, a vállalatoknak és az egyéneknek is hatalmas a felelőssége abban, hogy megőrizzék vagy éppen visszaállítsák vizeink jó ökológiai állapotát. Éppen ezért fontos lépés, hogy a természettel újra harmóniába, a vizekkel újra kapcsolatba kerüljünk. Ezt hivatott népszerűsíteni a Nagy Ugrás is, ami egy 14 éve tartó európai kezdeményezés.

A Nagy Ugrásra készülnek Gödön 2018 nyarán

Fotó: WWF

Minden év július második vasárnapján Európa-szerte több mint 500 helyszínen százezrek ugranak egyszerre a folyókba és más természetes vizekbe, ezzel éltető vizeinkre irányítva a figyelmet.

Az első hivatalosan meghirdetett Nagy Ugráson 2005-ben több mint 250 ezer embert sikerült mozgósítani, akik 22 ország 31 folyójába ugrottak egyazon időpontban. Magyarországon 2008-ban ugrottunk először.

Azóta számos település már hagyomány jelleggel minden évben megrendezi a saját Nagy Ugrását. Az egyes helyszíneken pedig különböző programokkal színesítik az eseményt: volt, ahol szemétszedéssel, máshol sárkányhajó-versennyel és környezetvédelmi előadásokkal.

"Idén is várjuk a településeket, közösségeket, baráti társaságokat, hogy rendezzék meg a saját Nagy Ugrásukat, és csobbanjanak július 14-én 15 órakor! Bárki összefoghat: egy egész település, egy baráti társaság, egy szövetség tagjai vagy akár egy cég munkatársai is. A lényeg, hogy több ezer emberrel egy időben ugorjunk mi is vizeinkért" - mondta Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője.

Az események leírását, a Nagy Ugrást követően pedig a beszámolót, fotókat és videókat a nagyugras@wwf.hu e-mail címre várja a civil szervezet, melyet weboldalukon és közösségi média felületeiken osztanak majd meg.