Jön az ökoszociális adózás és a „klímabónusz” Ausztriában

Forrás: turizmus.com

 2021. október 05. 17:36

Sebastian Kurz osztrák kancellár kormánya több tagjával október 3-án ismertette a jövőre életbe lépő ökoszociális adóreform terveit. Elmondása szerint az adócsomaggal Németország példáját követik a károsanyag-kibocsátás elleni küzdelemben.

A szén-dioxid-kibocsátást érintő új szabályozás szerint 2022-től kezdve minden egy tonna kibocsátott káros anyag után adót kell majd kifizetniük a felhasználóknak, évente fokozatosan emelkedő mértékben – olvasható a GD Consulting blogjában.

A kezdőlépéskor 30 euró lesz az adó mértéke, amely tonnánként 55 euróig emelkedik majd pár év alatt. A széndioxid-adó elsősorban az energiaiparban érdekelt cégeket érinti majd kedvezőtlenül. Ebből kifolyólag a kormányzat az új adó bevezetésével párhuzamosan adókedvezményeket is ad az érintett vállalkozásoknak.

A várakozások szerint az új adónem az üzemanyagárakat is jelentősen növelni fogja, ezért a városi lakosok évente 100 eurónyi bónuszt, a vidékiek pedig 200 eurónyi adó-visszatérítést kapnak úgynevezett „klímabónusz” jogcímen.

A frissen bejelentett adóreform célja egyfelől a kitűzött klímavédelmi célok elérése

Fotó: 123rf.com

A vidéken élők azért kapnak több visszatérítést, mert ők kisebb mértékben számíthatnak a közösségi közlekedésre, mint a nagyvárosban élők. A frissen bejelentett adóreform célja egyfelől a kitűzött klímavédelmi célok elérése, másfelől a munkából élő adófizetők terheinek enyhítése, illetve a környezetkímélő beruházások támogatása.

Az ökoszociális adóreform segíti a fenntartható gazdasági fejlődést és a versenyképesség növelését, illetve nem utolsósorban az osztrák államadóság csökkentését – hangsúlyozta Gernot Blümel osztrák pénzügyminiszter.

Elisabeth Köstinger turisztikai miniszter közleménye szerint a bejelentett intézkedések a kormányprogram célkitűzéseivel összhangban jól szolgálják a vidéken élők, a mezőgazdaságban és a turizmusban dolgozók munkavállalói terheinek csökkenését, az igazságos, „fair” közteherviselés megvalósítását.