Jönnek a natúrparkok

Forrás: MTI

 2017. április 28. 15:07

Magyarországon kilenc natúrpark működik és hat további létrehozására vannak helyi kezdeményezések, például a Vasi Hegyháton és a Szigetközben.

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár az Írottkő Naturpark megalapításának 20 éves jubileuma alkalmából tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy  az elmúlt hónapban fogadta el a kormányzat a nemzeti tájstratégiát, amelyben a natúrparkoknak kitüntetett szerepet szán, az elmúlt években pedig elkészült a natúrparkok fejlesztési stratégiája is.

Az államtitkár elmondta, a természeti értékek megőrzéséhez azok bemutatásán, megszerettetésén keresztül vezet az út. A natúrparkok hálózatának a természetvédelmi tudatformálásban, az aktív turizmusban és a vidékfejlesztésben egyaránt fontos szerepe lehet.

Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta, a kormány támogatja az aktív kikapcsolódást segítő fejlesztéseket, amelyeknek jelentős része a natúrparkokban valósul meg. Hozzáfűzte: több tízmilliárd forint európai uniós és belföldi forrás áll rendelkezésre a következő években a gyalogos és kerékpáros túraútvonalak, a vízi turizmus és a lovas turizmus fejlesztésére. A turisztikai beruházások révén az emberek a természethez közelebb tudják eltölteni a szabadidejüket, a fejlesztésekkel Magyarország az egyik legjobb életminőségű országgá válhat.

Szent Vid-kápolna, Velem

 

Bakos György, az Írottkő Natúrparkért Egyesület elnöke a Jurisics várban látható kiállítást ajánlotta az érdeklődők figyelmébe, amelyen a natúrpark elmúlt húsz évének legfontosabb emlékeit, dokumentumait, relikviáit láthatják az érdeklődők. Az Írottkő Natúrpark tágabb értelemben tizenhat települést, 200 négyzetkilométernyi területet és több mint 21 ezer lakost foglal magába, olyan kincseket, ökoturisztikai célpontokat, mint a 883 méter magas Írottkő, a Hétforrás, vagy a Cáki-pincesor.