Jönnek a Perseidák – éjszakába nyúló programmal vár a Zselici Csillagpark

Szerző: Gulyás J. Attila

Forrás: turizmus.com

 2022. augusztus 03. 17:39

Hullócsillaglesre várják a természeti csodák iránt érdeklődőket a zselici erdőrengetegben elterülő Csillagparkba. Augusztus első hetében ugyanis látványos fénycsóvákkal érkezik a Perseidák meteorraj.

Szent Lőrinc mennyből visszahulló könnyeiként élteti a néphagyomány az augusztus első hetében látható csillaghullást, amely hazánk és Európa egyik legtisztább égboltú tájegységében, a Zselicben figyelhető meg legalaposabban. Már július végén észlelhetjük az első Perseidákat, de augusztus végén (általában a hónap 24. napjáig) bármelyik tiszta éjszakán megpillanthatjuk őket. A legtöbb meteort, a tűzijátékkal felérő fényjelenségeket éjfél után figyelhetjük meg, ezért akik feledhetetlen élményt nyújtó hullócsillaglátvány részesei szeretnének lenni, azoknak éjszakai programra kell felkészülniük, útban a Kaposvár közeli csillagparkba.

A Zselici Csillagvizsgáló előtti téren regisztráció nélkül, ingyenesen látogatható a természet fényjátéka

Fotó: Schmall Rafael/Zselici Csillagpark

A csillaghullást szabad szemmel, távcső nélkül ajánlatos megfigyelni. A legfényesebb meteorokat akár a városokból is láthatjuk, csak olyan helyet kell keresnünk, ahova nem világítanak lámpák.

A Zselici Csillagparkban augusztus 10-én, Szent Lőrinc halálának évfordulóján – amikor is a legenda szerint a szent ember tüzes könnyei visszahullnak a Földre – várhatóan nagy lesz a zsúfoltság, de a csillagparkot alapító és fenntartó Somogy Megyei Erdészeti és Faipari Zrt. (SEFAG) arról is gondoskodik, hogy akik az odavezető gyalogos túra során elfáradnak, azok pihenőhelyet is találjanak maguknak.

A megfigyelés fő feltétele a tiszta ég. Felhős időben ugyanis semmit, vagy csak nagyon keveset látunk a csillaghullásból, és csak a fényesebb meteorokat észlelhetjük.

A csillaghullás hosszú program ezért célszerű kényelmes, hátradönthető támlájú széket, plédet bekészíteni az autóba. És természetesen némi enni és innivaló is kerüljön a pikikkosárba – áll a SEFAG közleményében.

A Perseidák valóságos tűzijátékot varázsolnak az esti égboltra

Fotó: Schmall Rafael/Zselici Csillagpark

A Perseida meteorraj érkezése maximumának idején, augusztus 10. és 13. között a Zselici Csillagvizsgáló előtti téren regisztráció nélkül, ingyenesen látogatható porgrammal várják az érdeklődőket.

A Perseidák természetesen nem valódi csillagok, a meteorrajt az űrben keringő, többnyire homokszem méretű sziklatörmelékek, az úgynevezett Swift-Tuttle üstökös lemorzsolódott maradványai alkotják.

Ezek az apró darabkák óránként több mint 100 ezer kilométeres sebességgel csapódnak a légkörbe. A súrlódás következtében felhevülnek és látványos fénycsóvát húzva elégnek.