Jót tett Nagy-Britannia beutazó turizmusának a Brexit

Forrás: Independent

 2017. december 08. 14:53

Igaz, a meggyengült fontnak köszönhető, hogy augusztusban rekordszámú turista érkezett Nagy-Britanniába, miközben kevesebb brit utazott külföldre.

A tengeren túlról érkezők száma augusztusban 5 százalékkal nőtt és elérte a 3,9 milliót. Ez a legmagasabb érték, amit a nyár utolsó hónapjában valaha is mértek, sőt az összes hónapot tekintve is a legjobb. Ehhez képest a külföldre induló britek száma 3 százalékkal 8,9 millióra csökkent, pedig rendszerint ez a legnépszerűbb hónap. Ha az egész éves adatokat nézzük, akkor a külföldi turisták száma 8 százalékkal emelkedett, sőt a külföldön vakációzó britek száma is 3 százalékkal nőtt.

A harmadik negyedévben nőtt a brit gazdaság

Fotó: pixabay.com

A font 2016 júniusában esett sokat, amikor a megszavazták, hogy Nagy-Britannia elhagyja az EU-t. Beindult az inflációs spirál, ami drágábbá tette a külföldi utazást a britek számára, de olcsóbbá varázsolta az országot a külföldieknek. A két faktor kombinációja – nőtt a külföldi turisták száma és több ember maradt otthon – kiváltotta a gazdaság növekedését a harmadik negyedévben – mondta Howard Archer, az előrejelzésekkel foglalkozó EZ Item Club közgazdásza. A külföldi turisták rekordnak számító 2,8 milliárd fontot költöttek augusztusban, ami az előző év azonos időszakához képest 3 százalékos bővülést jelent. A britek külföldi költése augusztusban 1 százalékkal 6,2 milliárd fontra emelkedett.