Jótékonysági futóverseny és családi nap a Budakeszi Vadasparkban

Forrás: MTI

 2023. március 03. 13:14

A Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő támogatásával szervezi meg a jótékonysági programot, amelynek bevételét a Vadmacska Fajmegőrzési Program finanszírozására fordítják majd – közölte pénteken, a vadvilág világnapján a Pilisi Parkerdő Zrt.

A verseny a Budakeszi Vadasparkból indul május 20-án reggel. Az óvodásokat és a kisiskolásokat a Süni, valamint a Mosómaci futam 350 méteres távjára várják, az idősebb gyerekek a 2000 méteres Aranysakál távra nevezhetnek. Egy felnőtt és egy gyerek jelentkezhet a 350 méteres családi futásra, a gyakorlottabb sportolók pedig a négy, tizenkettő és huszonegy kilométeres szakaszokat, vagy a háromszor hét kilométeres váltót teljesíthetik. A nevezéseket május 13-ig, az erdeifutas.hu oldalon várják.

A vadvilág világnapja idén kettős jubileum: éppen ötven éve írták alá a veszélyeztetett vadállatok kereskedelméről szóló egyezményt, és tíz éve nyilvánította az ENSZ közgyűlése a vadvilág világnapjává március 3-át.

A világnap minden évben egy-egy fő téma köré szerveződik, idén a vadvédelmi együttműködések állnak a középpontban. A Pilisi Parkerdő, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága és a Budakeszi Vadaspark Vadmacska Fajmegőrzési Programja ilyen együttműködés, hiszen a három szervezet által 2021-ben indított Vadmacska Fajmegőrzési Program célja az 1974 óta védett, 2012-óta fokozottan védett európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) kutatása, fennmaradása és védelme.

A jótékonysági futóverseny mellett más programok is várják az érdeklődőket a Budakeszi Vadasparkban

Fotó: Budakeszi Vadaspark / Linda Surányi

 

A Budai- és Visegrádi-hegységben tizenegy kihelyezett vadkamera segítségével célzottan vizsgálják a vadmacskák előfordulását, a populációkat és a megfigyelhető hibridizációt. A területen a vadmacskaállomány keveset kutatott és nagyon zavart, hiszen az ember ezen a területen mindenhol jelen van.

A vadvilág nemzetközi napjának célja felhívni a figyelmet a Föld vadon élő állat- és növényvilágának sokszínűségére, továbbá mozgósítani a társadalmakat a veszélyeztetett állat- és növényfajok fokozottabb védelme és megőrzése érdekében.