Jövő év végére elkészül az Alba Aréna Székesfehérváron

Forrás: MTI

 2022. október 03. 16:09

Székesfehérvár új, multifunkciós csarnoka elsősorban a jégkorongcsapat otthona lesz, de kulturális programoknak, vásároknak, nemzetközi és hazai konferenciáknak is helyet ad majd.

Cser-Palkovics András, a város polgármestere hangsúlyozta, hogy az Alba Aréna egy több évtizedes álom megvalósulását jelenti. Hozzátette, hogy a csarnok készültsége jelenleg 25 százalékos és 2023 végére elkészül. Az épület befogadóképessége jégkorong meccseken 6000, koncertek és egyebek események esetében akár 8000 fő is lehet.

A polgármester jelezte, hogy az épület fűtését megújuló energiából, talajszondák segítségével biztosítják. A városvezető azt is közölte, hogy a létesítmény körül sokszáz parkoló létesül, az objektum megközelítése érdekében több bekötőutat is építenek.

Cser-Palkovics András kérdésre elmondta, hogy a Modern városok program keretében, teljes egészében állami forrásból, nettóban számítva több mint 30 milliárd forintból valósul meg a beruházás.

Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója kiemelte, hogy tavaly novemberben a földmunkákkal kezdődött a kivitelezés, amely jelenleg a harmadik ütemnél jár. A teljes monolit és vasbeton vázszerkezet 90 százaléka már beépítésre került, most a tetőtartó acélszerkezetek beemelése folyik Magyarország legnagyobb mobil darujával. Jelezte, nyár közepére teljesen bezárják az épületet, addigra a tetőszigetelés, tetőfedés és a homlokzati üvegportálok beépítése is megtörténik.

alba_mti

Az épület befogadóképessége jégkorong meccseken 6000, koncertek és egyebek események esetében akár 8000 fő is lehet

Fotó: Vasvári Tamás/MTI

Az Alba Aréna 100x100 méter alapterületű épület lesz, amelynek tetejére több mint 14 ezer négyzetméternyi lemezfedés kerül. A multifunkcionális csarnok a jégkorongon kívül további 20-25 teremsportágat is ki tud majd szolgálni: a tervek szerint a jégfelület az év minden napján rendelkezésre áll, arra hőszigetelő fedést fektetnek, amennyiben más sportág használja vagy más típusú rendezvényt fogad.