Jövő hétvégén rendezik az ország legnagyobb képregényes fesztiválját

Forrás: turizmus.com

 2022. május 24. 12:19

A Magyar Képregény Szövetség 17. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét június 3. és 5. között, ahol képregényes programokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal és workshopokkal is várják az érdeklődőket.

Június 3-án, pénteken 18 órakor egy képregénykiállítás nyílik a Restro Puskinban, Átváltozások címmel, ahol a 2020-ban és 2021-ben díjat nyert alkotók - Benczédi Anna Júlia, Fintor Gréta, Koska Zoltán, Németh Gyula, Oravecz Gergely és Sarlós Endre - műveit tekinthetjük meg.

Szintén pénteken Walter Venturi, a Bonelli kiadó rajzolója tart masterclasst az Olasz Kultúrintézetben, június 4-én pedig Ronan Toulhoat francia képregényszerző- és rajzoló várja az érdeklődőket a Francia Intézetben egy gyerekek számára tartott workshoppal és egy interaktív előadással a digitális rajzolásról.

Vasárnap, a fesztivál zárónapján a Dürer Kertben tartanak egész nap programokat, ahol számos magyar alkotó és kiadó friss képregénye beszerezhető lesz, köztük olyan érdekességek, mint az Arvo Pärt zeneszerző életéről szóló képregény, Futaki Attila és Matz közös képregénye, A kivarrt, vagy Charles Burns mára legendássá vált Black Hole című képregénykönyve.

Folytatódnak már ismert szuperhős sorozatok, de nem maradnak el a magyar képregényklasszikusok újrakiadásai sem. Az alkotócsoportok, szerzői képregényesek, és nagyobb kiadók mellett helyet kapnak képregényes termékek is.

kepregenyfeszt

Június 3-5. között képregényes programokkal, beszélgetésekkel, előadásokkal és workshopokkal is várják az érdeklődőket

Fotó: Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál

A vásár mellett egy kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők Így készül az Asterix! címmel. A Móra Kiadó közreműködésével a látogatók megnézhetik, hogyan kelnek életre az Asterix képregény karakterei, és végigkövethetik az alkotói folyamatokat is.

A Dürer Kert színpadán hazai és nemzetközi alkotók, szakértők beszélgetnek majd karrierjükről, nemzetközi trendekről. Dunai Tamás képregénykutató és Mahmud Asrar (Marvel, DC és Image Kiadók rajzolója, címlap-grafikusa) a Marvel univerzumát mutatják be többféle szempontból, Walter Venturi és Ronan Toulhoat pedig karrierjéről és az alkotói folyamatokról beszél majd.

A Franciaországban sikeres karriert befutó magyar alkotókkal, Farkas Lajossal, Futaki Attilával és Németh Gyulával tapasztalataikról, a frankofón közegről és a képregényes turnékról beszélget Szép Eszter. Illusztrátori és képregényes munkásságáról, terveiről a 2021-ben Arany rajzszög díjjal jutalmazott Cserkuti Dáviddal pedig Demus Zsófia beszélget.

A vasárnapi színpadi programok mellett természetesen átadásra kerülnek az Alfabéta- és a Korcsmáros Pál-díjak is. Munkásságának elismeréseként és a 2021-ben bizonyított igen aktív kutatói és rendezvényszervezői aktivitásáért a Korcsmáros Pál-díjat idén Kertész Sándor kapja.

A nap zárásaként a látogatók a Roboraptor Nagy Multiverzum kvízén mérettethetik meg magukat, amin bárki részt vehet okostelefonja segítségével. A nyertest filmes-képregényes ajándékokkal jutalmazzák.

A fesztivál zárónapján, június 5-én képregényes workshopokkal is várják az érdeklődőket: a manga karakterek és azok arckifejezései, jelentései mellett a résztvevők megalkothatják saját szuperhősüket is. A vízitündér Alfabéta-díjas rajzolójával, Benczédi Anna Júliával pedig egy kollaboratív, többkezes képregény alkotásban gondolkodhatnak a történetvezetés lépéseiről.