Jövő nyárig a Szépművészetiben marad a Bosch-kiállítás egyik fő műve

Forrás: turizmus.com

 2022. szeptember 21. 11:19

Hieronymus Bosch művészi örökségét idézi fel a Szépművészeti Múzeum állandó kiállításának új szekciója.

A tárlat a július közepén, a múzeum történetének egyik leglátogatottabb kiállításaként zárt, Menny és pokol között. Hieronymus Bosch rejtélyes világa című tárlat két – a bezárást követő, hosszabb időszakra kölcsönadott – műtárgya köré épül. Így továbbra is a múzeumban látható a kiállítás egyik fő műve, Bosch enigmatikus alkotásának, a Földi gyönyörök kertje-triptichon középső részének legkorábbi, fatáblára készült másolata.

A különleges alkotás sokáig magángyűjteményekben rejtőzködött, évtizedek után a budapesti tárlat volt az első alkalom, hogy a nagyközönség is megcsodálhatta.

A Régi Képtár új Bosch-terme. Bosch különös kompozíciói és groteszk figurái erőteljes hatással voltak a korszak alkotóira

Fotó: Szépművészeti Múzeum

Ez a remekmű jövő nyárig látható a Szépművészetiben az Antwerpenből kölcsönzött, Szent Antal megkísértését ábrázoló festménnyel együtt, amelyet a kiállítást megelőzően a Szépművészeti Múzeum munkatársai restauráltak. Az elkövetkező hónapokban így azok is láthatják ezeket a kiemelkedő műveket, akik nem tudták megtekinteni a Bosch-kiállítást.

Az idén áprilisban nyílt Bosch-tárlat a múzeum történetének második leglátogatottabb kiállításaként zárt, három hónap alatt több mint negyedmillió látogató tekintette meg. A kiállítás nemcsak az első átfogó Bosch-tárlat volt Közép-Európában, de a teljes nemzetközi múzeumi világot tekintve is az elmúlt fél évszázad egyik legjelentősebb Bosch-bemutatójaként tartják számon.