Jövőre átadják a Kis-Balaton új kapuját

Forrás: MTI

 2019. augusztus 31. 18:42

Már 50 százalékos készültségi fokon áll az 1,2 milliárd forintos európai uniós támogatásból épülő Kis-Balaton Látogatóközpont a Keszthelyhez tartozó Fenékpusztán.

Jövőre adják át az új Kis-Balaton Látogatóközpontot – közölte az Agrárminisztérium környezetügyekért felelős államtitkára az épülő létesítménynél.

Rácz András, a Fejlődő Kis-Balaton című rendezvényen elmondta, a magyarországi ökoturizmus legjelentősebb tényezői a nemzeti parkok igazgatóságai, amelyek régészeti örökségeket is védenek, és az ország 700 ökoturisztikai létesítményének mintegy felét működtetik. A tíz hazai nemzeti park létesítményeinek látogatottsága az elmúlt tíz évben 25 százalékkal nőtt. Éves szinten 1,6 millió regisztrált látogatót vonzanak, de ennél is több a látogatója a kijelölt túraútvonalaiknak, tanösvényeiknek.

Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vezetője elmondta, hogy az igazgatóság 14 bemutatóhelyéből hármat látogatóközpontként működtetnek, évente 450 ezer regisztrált érdeklődőt fogadva.
Beszámolt öt folyamatban lévő uniós támogatást élvező projektjükről, amelyek közül a legnagyobb és leglátványosabb az 50 százalékos készültségi fokon álló, a Kis-Balaton kapujának is nevezett új látogatóközpont lesz.

Az új látogatóközpont formabontó építmény lesz, földtakarással és növényekkel a tetején

Fotó: Narmer Építészeti Stúdió

A Vönöczky Schenk Jakab kutatóház szomszédságában, mintegy 1300 négyzetméteren 1,2 milliárd forint uniós támogatásból és 10,3 millió forint önerővel épülő létesítmény formabontó, tájba illeszkedő építmény lesz, földtakarással és növényekkel a tetején.

Az épület külső energiaforrást nem igényel, napelemparkkal, talajszondás fűtési rendszerrel készül. Lesz benne moziterem, interaktív kiállítás, előadóterem, büfé. Játszótér, vízi és szárazföldi tanösvények, kenutúrák, családbarát létesítmények is várják majd a látogatókat.

A beruházás részeként a Diás-szigeti emlékház mellett felújítják a Matula-kunyhót is.