Jövőre kezdődhet a Móra Ferenc Múzeum turisztikai fejlesztése

Forrás: delmagyar.hu

 2018. december 03. 16:41

Ha eredményes lesz a közbeszerzés, jövőre lakat kerül a szegedi Móra Ferenc Múzeum ajtajára, ugyanis a várral együtt felújítják a kultúrpalotát.

A Szegednek dedikált európai uniós forrásokból újul meg a Móra Ferenc Múzeum, valamint a vár és a várkert. A turisztikai célú fejlesztésre kiírták a közbeszerzést, december 10-éig várják a jelentkezőket. Medgyesi Konstantin történész, az intézmény tudományos és közönségkapcsolati igazgatóhelyettese a delmnagyar.hu-nak elmondta, a felújítás idejére bezár a kultúrpalota, a cél, hogy 2020 nyarán a Múzeumok éjszakáján egy megújult, 21. századi intézmény fogadja a vendégeket.

A Közbeszerzési Értesítőből kiderül, hogy múzeum központi épületén 1500 négyzetméteren lecserélik a tetőt fedő fémlemezt, több mint 2800 négyzetméternyi felületen megújul a homlokzat, amit le is festenek, továbbá felcsiszolják és lakkozzák a parkettát, és felújítják az ajtókat és ablakokat is. A kupola külső burkolata is megújul, a belső terekben is festenek, az elektromos hálózatot is fejlesztik, és több mint 100 lámpatestet is elhelyeznek az épületben. Összesen négy kiállítótérnél épül ki komplex szellőzési és hűtési rendszer, valamint három kiállítás teljes körű kivitelezését is tartalmazza a projekt.

21. századi kiállítóhellyé szeretne válni a szegedi Móra Ferenc Mózeum

Fotó: delmagyar.hu

A rekonstrukció után újdonságra is számíthatnak a látogatók. Ahogy Fogas Ottó múzeumigazgató korábban elmondta, a komplett tetőcsere kapcsán szorgalmazták, hogy kilátót alakítsanak ki a múzeum tetején. A Tisza partján lévő épületek közül csak nagyon kevésnek a tetejére lehet felmenni, de innen a folyó teljes kanyarulatát meg lehet majd csodálni, és az egész város felett el lehet látni.

A TOP-os pályázat révén a vár és a várkert is megszépül, a lapidárium, azaz a kőtár újjászületik és bővül is, a várkertet pedig kertészeti szempontból is rendezik. A kiállítótér falfelületeit rendbe hozzák és lefestik, emellett leszigetelik a padlót, korszerűsítik a meglévő fűtési rendszert, és padlófűtést építenek ki többek között.

A projekt 100 százalékos támogatási intenzitással valósul meg, amit adott esetben kiegészít a megrendelő, azaz az önkormányzat.