Jövőre megnyílik a Sorsok Háza

Forrás: MTI

 2018. szeptember 10. 15:06

Jövőre, a magyarországi holokauszt 75. évfordulóján megnyitja kapuit a Sorsok Háza. Az erről szóló kormánydöntés tartalmazza azt is, hogy a holokauszt-múzeum tulajdonosa az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) lesz.

A kormány ebből a célból 2 milliárd forintot juttat a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.-nek, továbbá hozzájárul az emlékhely üzemeltetéséhez.

A józsefvárosi pályaudvaron kialakított holokauszt-emlékhelynél tartott sajtótájékoztatón Köves Slomó – aki maga is holokauszt-túlélők leszármazottja – arról beszélt: manapság sok szó esik holokausztról, zsidóságról, antiszemitizmusról, ám a szavak mennyisége nem csap át minőségbe.

 

A holokauszttal kapcsolatban nem elsősorban az információátadás, hanem a figyelemfelkeltés és személyes érintettség, érzelmi viszony kialakítása a fontos. A holokauszt nem belterjes zsidó ügy, hanem össztársadalmi kérdés, az emberi morál, lélek legmélyebb bugyrait érinti.

A kiállítás részeként egy olyan ötvenperces koncentrált program készült, amely elsősorban a gyermekáldozatok és -túlélők szemszögéből mutatja be 1938-tól 1948-ig a jogfosztás, deportálás és a visszatérés epizódjait.

 

Fotók: MTI / Mohai Balázs

A múzeum épületegyüttese a Józsefvárosi pályaudvar Fiumei úti részén kapott helyet, azon a területen, ahonnan a magyar halálvonatok indultak egykor a náci lágerekbe. A hajdani peronból mára kortárs kompozíció lett.

Kapcsolódó cikkek

Múzeum lesz a Postapalotából

2018. szeptember 05.